Министрите на енергетиката на ЕС се опитаха да постигнат пробив

...
Министрите на енергетиката на ЕС се опитаха да постигнат пробив
Коментари Харесай

ЕС се приближава към определяне на таван на цените на газа


Министрите на енергетиката на Европейски Съюз се пробваха да реализират пробив по сложния въпрос за ограничение на цените на природния газ в блока, като преценяваха енергийната рецесия и опасенията от приключване на доставки.

Някои от участниците в срещата в Брюксел обявиха, че съглашението наподобява е на път да бъде реализирано, като полемиките се въртят към това какво равнище на цените би трябвало да бъде въведено.

Въпросът е незабавен, защото Европа е изправена пред лимитирани енергийни доставки през зимата, тъй като Русия понижи доставките на газ в отговор на глобите на Европейски Съюз поради нахлуването си в Украйна.

Споразумение за таван на цената на газа би отключило други ограничения, които към този момент имат зелена светлина, като да вземем за пример взаимни покупки на газ и нов бенчмарк за цената на газа. Те зависят от постигането на съглашение за таван на цените.

Европейската комисия беше предложила таван от 275 евро за мегаватчас, който доста страни от Европейски Съюз считат за прекомерно висок.

Тя сложи условия, които страните смятаха за непостижими, в това число условие цената на газа да надвишава прага в продължение на най-малко две седмици, а цената на втечнения природен газ (LNG) да надвишава 58 евро в продължение на 10 дни в границите на същия двуседмичен интервал.

Тези строги условия отразяват нежеланието на Германия и Нидерландия да вкарат ценови таван, защото те се притесняват, че втечненият природен газ може да се насочи към по-доходоносните пазари в Азия.

Министрите обявиха, че в този момент преглеждат опцията за доста по-нисък предел.

" Мисля, че 188 (евро на мегаватчас) - това ще даде верните сигнали на пазарите ", съобщи гръцкият министър на енергетиката Константинос Скрекас.

" Натискът за реализиране на съглашение през днешния ден е огромен и аз съм уверена, че можем да реализираме компромис ", съобщи министърът на стопанската система на Естония Риина Сиккут.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР