Министрите на енергетиката на ЕС провеждат извънредна среща в опит

...
Министрите на енергетиката на ЕС провеждат извънредна среща в опит
Коментари Харесай

ЕС провежда извънредно заседание за доставките на газ

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз организират изключителна среща в опит да договорят ограничения за понижаване на зависимостта от съветския газ, осведоми Руската работа на Би Би Си.

Миналата седмица Европейската комисия предложи страните-членки на Европейски Съюз да понижат потреблението си на газ с 15% от август до март идната година. Очаква се министрите да одобрят проекта на днешното си съвещание.

Проектоспоразумението планува доброволни стъпки от страните-членки на блока за понижаване на потреблението на газ.

Кореспондентите на международните организации оповестяват, че съглашението е покрай сключване, макар че договарящите от някои страни се пробват да уредят изключения за себе си или да основат малки врати в съглашението, с цел да избегнат контрактуваното понижение от 15%.

Както оповестява Sky News, това поражда опасения, че окончателното съглашение може да не е толкоз амбициозно, че да извърши декларираната цел за икономисване на 45 милиарда кубически метра газ.

Според изчисленията този размер е нужен на Европа, с цел да може умерено да преживее плануваната от синоптиците по-студена от нормалното зима, в случай че Русия спре доставките на газ за Европа.

На 25 юли съветските медии оповестиха, че " Газпром " има намерение да изключи още една турбина на Siemens в компресорната станция " Портовая " (това е част от основния газопровод " Северен поток " от Русия за Европа). Компанията изясни това с нуждата от ремонт на турбината.

Чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела съобщи, че персонално Владимир Путин стои зад проектите на " Газпром " да понижи доставките на газ за Европа.

" Не знаем какъв брой студено ще бъде през зимата, само че сигурно знаем, че Путин ще продължи да играе мръсните си игри, мамейки и изнудвайки ни с доставките на газ. Това е нещото, за което би трябвало да подготвим нашите семейства и стопански системи, " сподели той.

В понеделник немският вицеканцлер, министър на стопанската система и опазването на климата Роберт Хабек предизвести за сериозността на обстановката с енергийните доставки в страната на фона на по-нататъшното понижаване на доставките на газ от Русия.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР