Министрите на енергетиката на ЕС дебатираха в Люксембург мерки за

...
Министрите на енергетиката на ЕС дебатираха в Люксембург мерки за
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката на ЕС разделени за тавана на цената на газа

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз дебатираха в Люксембург ограничения за справяне с енергийната рецесия. Срещата в Люксембург се организира след срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Брюксел предходната седмица, на която те не реализираха единодушие по предлагането на Европейската комисия за ограничение на цените на газа.

Енергийните министри се договориха за спомагателна среща на 24 ноември, съобщи чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела след срещата, която той председателстваше.

Сикела съобщи, че министрите от 27-членния блок имат " разнообразни визии " за това дали да се постави таван на цената на природния газ, търгуван в холандския хъб Title Transfer Facility (TTF).

" След утвърждението и насоките на Европейския съвет от предходната седмица в този момент организирахме по-подробно разискване с министрите за това по какъв начин да продължим напред ", съобщи европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон на конференция след срещата.

Тя добави, че в този момент ще се работи по няколко детайла: " превръщането на взаимното закупуване на газ в действителност ", " оправянето с високите цени на газа " и " усилването на солидарността сред страните членки ".

" Ако препоръчаният двустепенен модел бъде контрактуван на Съвета през ноември, ще бъдем подготвени за взаимно закупуване на газ, с цел да запълним хранилищата след този отоплителен сезон ", сподели тя. " Нашето предложение включва правила по дифолт, които ще се ползват при положение, че няма подписано съглашение за двустранна взаимност ".

" След заключенията на Европейския съвет ще продължим да преглеждаме въпроса за тавана на цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия, в това число разбор на разноските и изгодите ", сподели тя.

Симсон осведоми министрите за сериозната обстановка в региона на енергетиката в Украйна и Молдова. Като напомни, че съветският обстрел в Украйна е ориентиран против енергийната инфраструктура, тя прикани министрите за незабавна поддръжка.

Лидерите на Европейски Съюз се срещнаха предходната седмица в Брюксел, където разискаха методите за справяне с енергийната рецесия в Европа. След многочасови диспути обаче те не съумяха да реализират съглашение за слагане на таван на природния газ. Петнадесет държави-членки на Европейски Съюз, измежду които Франция, Италия, Испания и Белгия поддържат въвеждане на таван на цените на вносния природен газ. Германия, Нидерландия, Дания и други не поддържат тази концепция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР