Министрите на енергетиката на държавите от ЕС са постигнали принципно

...
Министрите на енергетиката на държавите от ЕС са постигнали принципно
Коментари Харесай

ЕС се съгласи да намали потреблението на газ с 15%, но с много изключения

Министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз са постигнали кардинално единодушие в интерес на предлагането за по едно и също време редуциране на потреблението на газ с 15% сред авугст и март. Черновата на проекта обаче планува опция за серия от изключения поради несъгласието на няколко страни с новия режим.

Целта на предлагането е да се създадат спестявания на горивото преди зимния сезон, тъй че страните да са готови за вероятно прекъсване на доставките от Русия.

България, Полша, Дания, Финландия и Нидерландия към този момент бяха " откъснати " от достъп до контрактуваните си количества поради решението на " Газпром " да не доставя на страни, които не заплащат по новата им скица в рубли.

Междувременно Русия продължава да - като държи на 20% потенциала на " Северен поток 1 ".

Предложението на Европейска комисия е няколко страни, които не са свързани с газопроводите на други страни от Европейски Съюз да получат изключение от вероятно наложително понижаване на потреблението, тъй като няма да имат достъп до различни доставки.

Държави, които създават огромни мощности електричество от газ също, също ще бъдат изключени от правилото, с цел да не се стигне до спомагателна рецесия.

Още изключения ще има и за страни, които са постигнали предварителните цели за запълване на газохранилищата си преди зимата, в случай че са съществено подвластни от газа за стратегически значими индустриални мощности или в случай че потреблението им на газ се е нараснала с най-малко 8 на 100 през предходната година спрямо 5-годишен интервал.

Според POLITICO българският министър председател Кирил Петков е декларирал поддръжката на страната за общия проект за редуциране на потреблението на природен газ, само че e приозвал да се намерения за други изключение при възможна рецесия - за повишение на потреблението на въглищните централи " единствено за тази зима ".

Страните, които бяха срещу въвеждането на режим на газа, са Полша, Гърция, Испания, Португалия, Кипър и Малта.

Островните страни ще са измежду тези, които сигурно ще получат отстъпка от новото предписание. Гърция е в хипотезата, в която вероятно доста редуциране на потреблението на газ може да докара до по-голям проблем, защото по-голяма част от вносната суровина отива за произвеждане на ток.

Дания и Нидерландия, които започнаха да понижават потреблението си на природен газ още от началото на 2022 година, в този момент ще имат право да компенсират тези количества в новата си зимна квота.

Германия евентуално ще се освободи от режима поради газовото ползване в основни индустриални браншове.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР