Министрите на БСП са гласували против приемането на Национален план

...
Министрите на БСП са гласували против приемането на Национален план
Коментари Харесай

БСП иска анализ за ефектите от приемане на еврото

Министрите на Българска социалистическа партия са дали своят вот срещу приемането на Национален проект за въвеждане на еврото. Това разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във фейсбук профила си. Коментарът й бе оповестен откакто в петък вицепремиерът Асен Василев съобщи, че държавното управление е приело Плана за въвеждане на еврото в България. " Министрите на Българска социалистическа партия гласувахме срещу приемане през днешния ден на Национален проект за въвеждане на еврото, като се позовахме на съглашението за сформиране на държавно управление. В него е записано, че решението ще се вземе след правене на разбор от Българска народна банка за резултатите. Такъв разбор към момента не е направен. Този разбор ни е нужен, с цел да преценим последствията за приходите на българите, бедността и неравенствата, както и за резултата върху стопанската система и цените. Това заявих на днешното съвещание на Министерския съвет. Още с приемането на България за член на Европейски Съюз е ясно, че ще приемем еврото. Кога да стане това зависи от нас. Трябва да вземем осведомено и рационално решение, а днешното не е такова ", декларира Корнелия Нинова.

Правителството утвърди в петък Националния проект за въвеждане на еврото у нас, който разказва техническите стъпки към приемането на единната валута. В началото на съвещанието министър председателят Кирил Петков разгласи, че проектът за еврото ще бъде признат от кабинета макар настояването на съдружните сътрудници от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ да се прегледа разбор за следствията и изгодите от него. " Този разбор се изготвя сега от Министерството на финансите и Българска народна банка. В момента чакаме Българска народна банка и по-късно той ще бъде оповестен ", сподели вицепремиерът Асен Василев. По думите му в съдружното съглашение е записано, че еврото би трябвало да бъде признато допустимо най-скоро, а техническата подготовка за това ще отнеме най-малко 18 месеца. Настоящата публична позиция на България е, че желае да вкара единната валута от 1 януари 2024 година

Реалното приемане на еврото обаче не зависи от техническия народен проект, а от готовността на страните членки на еврозоната да поддържат българското участие, от позитивната оценка на Европейската комисия и Европейската централна банка, както и от осъществяването на формалните числови критерии в европейските контракти, което сега не е налице.

Темата следва да бъде разисквана в необятен формат на проведена от ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански (ИТН) социална полемика във вторник, 31 май. Националният проект за еврото за пръв път бе разгласен обществено на 30 юни 2021 година, откакто преди да напусне властта, ГЕРБ заложи датата 1 януари 2024 година за влизане в еврозоната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР