Министри от други държави са се обаждали на лидера на

...
Министри от други държави са се обаждали на лидера на
Коментари Харесай

Чужди министри извън ЕС натискали Борисов

Министри от други страни са се обаждали на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, с цел да го натиснат да се съгласи да смени министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това описа самият той пред медиите, като от думите му стана ясно, че Министерство на вътрешните работи и МЕУ са били двете противоречиви министерства, а не Министерство на външните работи и военното.

„ От първия ден съм споделил тактиката на сътрудниците от ПП–ДБ – и за външния министър, за алените линии и един формален диалог, който са водили преди няколко месеца в тяхното управление. Много желаех да има държавно управление. Затова избрахме преговорен екип. Слагам една скоба – от мен сте чували за работни лидерски срещи – да, такива говорилни лидерски – не. Защото те идват шест души, които са Ники, Асен и Кирил – едно, след това идват други 6 очи, 8, 10, 12 очи и аз би трябвало да изслушам настояванията на всеки един от тях. Един желае кабинета, различен желае прокурора, третият желае регулаторите, четвъртият желае Народното събрание, петият желае всичко. И би трябвало да вземам участие в едно надговаряне “, описа Борисов.

Затова той избрал преговорен екип, който близо 20 дни води диалози по всички тематики.

„ През това време чувахме какви ли не обиди, правеха се какви ли не кръгли маси за да ни сплашат, единствено че не се тревожа по този начин елементарно, както си мислят. Това, че съм диалогичен, примирителен и постоянно поставям страната пред партията го направих и в този момент “, сподели Борисов.

„ Аз се срещнах с водачите на Политическа партия – Асен Василев, и на Демократична България – Атанас Атанасов, персонално. В четвъртък и в петък,  в моя кабинет, само че той е в Народното събрание, тъй че няма значение къде сме се срещнали “, описа експремиерът.

„ Вече в нашата парламентарна група и партия изрично никой не желаеше да беседва с тях. Никой. Защото през всичките тези договаряния те са се наслушали на обиди “, разяснява още той.

„ В петък бях получил СМС от господин Василев въпреки всичко да се срещнем и да създадем държавно управление. Благодаря му, че се отзова незабавно, откакто се обадих “, сподели още Борисов.

На срещата му предложил да остане в кабинета и че е най-важния човек в кабинета, а цялата парламентарна група на ПП-ДБ да се извини на Мария Габриел за думите му, че е красивото лице на мафията.

„ След това собственоръчно зачертах Христо Гаджев и написах Тагарев по този начин, както ме помоли Иван Костов, поради атлантическия съвет. Собственоръчно задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев, по този начин както желаеха. И собственоръчно този министър, който ги изобличаваше, дали е правилно, или не – не знам, за стотици милиони поръчки, с цел да не нервира, споделих дано да е неговият заместител на електронното ръководство “, описа Борисов за срещите.

И заключи: „ Аз задрасках огромната част от това, за което се бори преговорният екип “.

От Василев желал къс отговор с да или не. Той отишъл да приказва с ПП-ДБ, а след това това е трябвало да направи и Борисов.

„ Вечерта се чухме, с цел да го видя по какъв начин е след злополуката, която имаше, и той ми сподели, че за вътрешното министерство и за електронното държат да са други хора. Пак му подсетих диалога ни за къс отговор да или не. Говорим тук единствено за държавно управление, в случай че ме разбирате. Ген. Атанасов ми се обади вечерта, споделих му същото и на него, като предложи мисля госпожа Дундакова, която е зам.-министър на Министерство на вътрешните работи, да стане министър на Министерство на вътрешните работи и един човек от „ Лидъл “ за министър на електронното ръководство. И на него му споделих – доста ясно се показах през днешния ден на срещата с Асен Василев – лидерската среща с водача, съпредседател Асен Василев. И ви подсещам, че във вътрешното министерство дано Калин да сме го избрали дружно с Кирил Петков. ПП-ДБ имат трима зам.-министри, в това число и персоналната защита на господин Петков, имат и основният секретар, тоест четири основни фигури в Министерство на вътрешните работи. И че това няма да се случи, както няма да позволи да се разграждат системите в службите за сигурност и правораздаването без да бъде надълбоко премислено и осъществено, с цел да няма въпроси в този момент като по конституцията, която аз и ГЕРБ единствено сме подкрепили това, което Христо Иванов е написал “, сподели Борисов.

В събота Денков поканил Мария Габриел на среща в Министерския съвет. Тя споделила, че ГЕРБ не може да отстъпи, само че „ щом Борисов го е решил без да пита – дано си работи “. „ Тогава акад. Денков ѝ сподели: „ Няма. Без Министерство на вътрешните работи не става, без това електронно ръководство – не, и завършва тематиката. Защото доста желаят да има държавно управление “.

В неделя към 14,00 часа още веднъж е имала среща на Денков и Габриел. Борисов я е пратил да му каже, че завършват договарянията.

„ Тогава Денков споделя: „ Без Министерство на вътрешните работи няма да стане, сложете Румяна Бъчварова за министър. Мария се върна, ние дадохме конференцията “, сподели той.

„ Какво става в този интервал? Започва телефон, телефон, телефон “, изясни Борисов, а след това продължи: „ Нещо неприемливо, фактически излагащо България. Защото стартират уважавани хора, в това число и от страни не членки на Европейски Съюз,но заради огромното ми почитание към тези хора няма да им загатна имената, да се обаждат от името на господин Петков да ме натисне за вътрешния министър. Министри от други страни. Окончателно взехме нашето решение да защитим институциите, хората, демокрацията “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР