Министр А.А. Поливанов и генерал Н.С. Батюшин Опитът от реформата

...
Министр А.А. Поливанов и генерал Н.С. Батюшин Опитът от реформата
Коментари Харесай

Из опита на преустройството на военната промишленост в Русия

Министр А.А. Поливанов и военачалник Н.С. Батюшин

Опитът от промяната на военната промишленост на Руската империя по време на Първата международна война има несъмнено значение и през днешния ден.

След провалянето в Руско-японската война Русия приема стратегия за превъоръжаване на армията, която би трябвало да бъде приключена през 1917 година Основната част от военната техника е създадена от държавни (казионни) предприятия, само че армията разполага с задоволително оръжие единствено за водене на къса война.

Според изчисленията на съветския общоприет щаб цялата война трябваше да продължи не повече от шест месеца. И в случай че Германия в действителност се смяташе за сериозен съперник, то заплахата от Австро-Унгария съвсем не беше взета под внимание.

Бъдещата война беше замислена като маневрена. Никой от съветските стратези не позволява обстоятелството, че може да премине в позиционна фаза. Въз основа на това беше готова и доставка на муниции - приблизително хиляда снаряда на оръдие. В същото време щабните офицери смятаха, че даже половината от посочения брой ще бъде задоволителна.

Военният капацитет на Централните сили обаче беше недооценен от съветските военни анализатори и войната потегли по друг сюжет. Нуждите на армията още в самото начало на войната надалеч надвишават опциите на съветската военна промишленост.

Руската империя е принудена да води дълга война в изключителните условия на военна обсада. Балтийският маршрут за доставка на запаси изчезна незабавно след оповестяването на войната, а с влизането във войната на Турция и затварянето на черноморските проливи „ Русия стана като дъсчена къща, в която можеше да се влезе единствено през комина “, написа в записките си участникът в Първата международна война, генерал-лейтенант Николай Головин. „ От есента на 1914 година нашият експорт е понижен незабавно с 98%, а вносът с 95% “.

Основният проблем съвсем през цялото време на войната беше обезпечаването на армията със снаряди. Имаше изострен дефицит, наред с други неща, на експлозиви и фитили. До началото на 1915 година мобилизационните ресурси от снаряди и пушки са изчерпани и на фронта идват невъоръжени новобранци. Когато стартира немската атака през юли 1915 година, в борбата при река Нарев, хиляди бойци нямат пушки, а нормата за артилерия е избрана на 5 изстрела на оръдие дневно. Немските оръдия са били снабдени с 600-1000 изстрела. В деня на немското нахлуване артилерийската подготовка продължава пет часа, през което време бранителите губят 30% от бойния си състав.

Военният министър Алексей Поливанов приказва на съвещание на Министерския съвет на 16 юли: „... възползвайки се от голямото предимство на артилерията, германците ни принуждават да отстъпим единствено с единия артилерийски огън. Докато те стрелят с оръжията си съвсем сами, нашите акумулатори са принудени да пазят тишина даже по време на съществени конфликти. Благодарение на това... врагът съвсем не понася загуби, до момента в който нашите хора умират с хиляди... "

От първите дни на войната имаше изострен дефицит на артилерийски оръдия. Не беше допустимо да се усили производството им за малко време. Държавната Петроградска оръжейна фабрика беше просто огромна работилница. Частният цех в Обухов се занимава с произвеждане на артилерия с огромен диаметър и съумява да стартира производството на леки оръдия едвам през 1915 година

Оръдейната фабрика в Перм даже доникъде на войната не можа да приключи техническото преоборудване. Частният цех в Царицин стартира да създава артикули едвам през 1916 година В резултат на това главната тежест за производството на артилерийски елементи пада върху частния цех на Путилов, който дълго време саботира военните поръчки. Липсата на въоръжение, на първо място неналичието на снаряди, докара до провалите през 1915 година и до рухването на престижа на управляващите.

Работата на Специалната административна комисия за артилерийската част, основана на 1 януари 1915 година, управлявана от великия княз Сергей Михайлович, приключва с крах. Надарена единствено с разпределителни и посреднически функционалности, принудена да работи в границите на мирното законодателство, комисията може единствено леко да усъвършенства обстановката с издаването на отбранителни поръчки и разпределението на първични материали и гориво. А задачата за увеличение на индустриалния потенциал даже не беше сложена пред комисията.

По-успешна беше работата на упълномощения Главно артилерийско ръководство (ГАУ) на Генералния щаб генерал-майор Семьон Ванков в производството на снаряди; Ванков притежаваше забележителни организаторски качества и беше талантлив с голяма административна власт. Със съдействието на Московското сдружение на животновъдите и производителите през февруари 1915 година той привиква в Москва среща на представители на металообработващи заводи в Московска област, на която участват представители на 17 заводи. Бяха реализирани съглашения сред военните и животновъдите за ускорение на осъществяването на военните поръчки.

Дейността на Ванков обаче беше едва обвързана с работата на органите, участващи в мобилизацията, което докара до ненужна и нездравословна конкуренция сред ведомствата. Затова към този момент от средата на март 1915 година ГАУ стартира секвестирането, т.е. национализацията на редица отбранителни фабрики.

Дълго време процесът вървеше нерешително и изменчиво. Империята постепенно се разклаща и единствено провалянето в лятната акция на 1915 година, изгубено заради изострен дефицит на оръжие и муниции, принуди управляващите да работят.

През август 1915 година е основана Специална конференция по защитата, която е напълно виновна за прехвърлянето на съветската стопанска система на военни релси. „ С най-високо утвърждение на регламента за специфичната конференция за съчетание на ограничения за доставяне на армията с военни и материални доставки... на ръководителя на специфичната конференция беше предоставено, в допълнение към правото да изисква от всички държавни организации и чиновници помощ при осъществяване на дилемите, предоставени на специфичната конференция, да изисква от частните предприятия предпочитано осъществяване на поръчки, в подобаващи случаи да постанова секвест върху тези предприятия и да назначава реквизиции на съоръжение и ресурси на промишлени предприятия, да ревизира техните търговски портфейли посредством упълномощени лица, да провежда доставяне по всевъзможен начин и за всевъзможни суми и други, - написа вестник " Руски неработоспособен ".

Освен служители и генерали в Специалното заседание участваха общественици и индустриалци. Председателят на Специалната конференция по защитата, военният министър Алексей Поливанов, беше талантлив с съвсем диктаторски пълномощия в региона на организацията на военната стопанска система. Започват да се основават районни клонове на Специалната конференция – по един за няколко губернии.

Въпреки това даже диктаторските пълномощия на военния министър Поливанов не бяха задоволителни. В края на май 1916 година императорът, откакто изслуша отчета на началника на щаба на Върховния главнокомандващ военачалник Михаил Алексеев, даде позволение за основаването на Извънредна комисия за битка с шпионажа.

„ Под капак “ бяха редица банкери, които бяха упрекнати в машинация с скъпи бумаги в интерес на Германия. Киевските производители на захар също бяха обвинени. След като получиха позволение да изнасят захар в Персия, те закараха стоките директно в Турция, съдружник на Германия. Междувременно в самата Русия захарта нарастна доста. Също по този начин беше належащо да се оправят с аргументите за саботажа на отбранителните поръчки в частните военни фабрики.

Ръководител на комисията беше началникът на военното разузнаване и контраразузнаването на Северния фронт генерал-майор от Генералния щаб Николай Батюшин, прочут с обстоятелството, че още преди началото на войната, до момента в който работеше във Варшавския боен окръг, вербува полковника от австро-унгарския общоприет щаб Алфред Редл. Извънредната комисия включваше контраразузнавачи и следователи, определени персонално от Батюшин.

Комисията се зае пламенно с въпроса. Поливанов и Батюшин затвориха предприятията на жители на враждебни страни, принудително ги сплотиха в самобитни тръстове и преобразуваха във военни фабрики, направиха реквизиции и национализация (секвестр). През 1915-1916 година за повишение на отбранителната дарба на страната са секвестирани 94 предприятия на военната индустрия. Генерал Батюшин за малко време сътвори необятна разследваща мрежа в отбранителните фабрики и заводи на Петроград и през октомври 1915 година реализира, наред с други неща, секвестирането и прехвърлянето на страната на Путиловския цех, който забавяше и саботираше военни поръчки от началото на войната.

Руското държавно управление не се ограничи до национализацията на отбранителната индустрия. През 1916 година е изпълнена предвоенната стратегия за превъоръжение. Тежката индустрия утрои производството. Появиха се първите мостри на коли, бронирани коли, самолети. В Русия бяха основани нови промишлености - електрическата и радиоиндустриите. Концентрацията на производството се усили доста. Руските банки притиснаха непознатите кредитни институции.

През 1915-1917 година Военното ведомство на Руската империя активизира към 500 металургични, металообработващи, текстилни и други предприятия за осъществяване на военни поръчки. През юни 1915 година - юни 1917 година те създават 16 милиона 3-инчови, 700 хиляди 6-инчови снаряди, както и над един милион снаряди и бомби от различен диаметър, което разрешава да се преодолее „ гладът за снаряди “ и да се обезпечи армията с нужното въоръжение и бойна техника.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР