Министерството за вътрешна сигурност на САЩ обяви нови засилени мерки

...
Министерството за вътрешна сигурност на САЩ обяви нови засилени мерки
Коментари Харесай

Вашингтон обяви нови мерки за сигурност за полетите до САЩ

Министерството за вътрешна сигурност на Съединени американски щати разгласи нови засилени ограничения за сигурност, засягащи хиляди полети и стотици хиляди пасажери, пътуващи към страната всеки ден. Една от главните цели е използването им от самолетните компании да приключи възбраната от март за транспорт на преносими компютри и таблети на борда на самолети, излитащи от 10 летища от 8 трани най-вече в Близкия изток, както и да предотврати разширението на възбраната към други градове и страни.

За пътуващите от Европа най-важното е, че няма да се постанова да предават в багажа за товарния отсек персоналните си електронни устройства, по-големи от смарт телефон.

Не всички нови ограничения се афишират, само че в формалното известие се показва, че на повече от 280 летища в 105 страни по света, от които изхвърчат самолети към Съединени американски щати, ще би трябвало:

- да се ускори цялостната инспекция на пасажерите

- да се прави по-подробна инспекция на персоналните електронни устройства

- да се подсилят протоколите за сигурност към самолетите и в регионите, където има пасажери

- да се вкарат авангардни технологии, да се разширят инспекциите с кучета за разкриване на експлозиви и да се изградят още зони за предварителна инспекция.

Това съвсем несъмнено ще усили времето за инспекции на приблизително 325 000 души, пътуващи за Съединени американски щати всеки ден. " Бездействието не е вид ", съобщи министър Джон Кели, който разясни, че това няма да са последните ограничения за стягане на сигурността. Действието на новите ограничения е безсрочно.

В известието не се показва категорично срокът за използване на новите условия от самолетните компании, а се приказва единствено за " идващите седмици и месеци ", както и че неназовани ограничения влизат в действие незабавно.

Източници на " Ройтерс споделят, че на към 180 превозвачи, в това число американски, се дават 21 дни да вкарат засилените ограничения за инспекция за експлозиви и 120 дни за други, в това число засилените инспекции на пасажерите. Миналата седмица Кели сподели, че част от измененията ще отнеме една година да се вкарат.

Очакванията на министерството са над 99% от самолетните компании да се оправят в точния момент. За тези, които не отговорят на изискванията, ще остане непокътната или ще влезе в действие възбраната в ръчния багаж да се позволяват електронни устройства. Превозвачите са задължени да изпълнят условията според разрешението да правят интернационалните полети до Съединени американски щати.

Представители на самолетни компании са загрижеи от решението на Вашингтон да вкара тотално за всички новите ограничения, вместо да ги концентрира върху летищата от най-проблемните региони.

Сдружения на авиопревозвачи от Европа споделят, че в случай че в действителност има сериозна опасност от бомбен атентат с електронно устройство, то рестриктивните мерки би трябвало да се вкарат върху всички полети от Европейски Съюз, а освен за тези към Съединени американски щати.

Американски медии, които описваха абсурда, че президентът Доналд Тръмп е споделил с Русия строго секретно разследваща информация за " Ислямска страна ", твърдяха, че става дума за открити опити на групировката да създаде експлозив и устройство, задоволително компактни, с цел да се скрият в преносим компютър като имитират батерията или друга част от устройството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР