Министерството на земеделието предлага да бъде засилен контролът върху движението

...
Министерството на земеделието предлага да бъде засилен контролът върху движението
Коментари Харесай

Затягат контрола над движението на зърнените партиди у нас с денонощни наблюдения

Министерството на земеделието предлага да бъде засилен контролът върху придвижването на зърнените партиди. Затягането на режима за следене става години след либерализирането на пазара на зърно поради паниките на родните зърнопроизводители от вноса на продукция от Украйна, предава БНР. 

По оперативни данни производството на пшеница у нас тази година е достигнало 6,3 млн. тона, което е доста добър рандеман. Страната ни към този момент изиска от Европейската комисия да приложи изключителни ограничения поради разстройствата на зърнения пазар в резултат на войната в Украйна. Засилен е и контролът върху импортираните партиди зърно, настояват от земеделското министерство.

На последния съвещателен съвет по зърното беше взето единомислещото решение - да бъде върнат регистрационният режим на зърнените хранилища. Експертите към този момент работят върху смяна на наредбата, която скоро ще бъде оповестена за публично разискване.

" До 2015 година имаше специфичен закон за търговията със зърно, имаше така наречен обществени хранилища, складови записи, придвижвания. Самият експорт от страната ставаше с издаването на лицензи за експорт. С цел да се либерализира пазарът, този закон е анулиран с разпореждане на Министерски съвет. В момента има разпоредба, по която страната получава информация какво се случва. Тези, които имат зърно, които създават зърно и съхраняват, са длъжни да афишират какво имат в хранилища и така нататък На процедура обаче видяхме при този голям импорт на зърно – пшеница и слънчоглед от Украйна в последните 7-8 месеца, че тази разпоредба има пропуски ", разяснява за заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

По думите му, либерализирането на търговията е довело до недостатъци, които ясно са проличали. Целта в този момент е не да се затруднява търговията или да се слагат спомагателни бариери, а " да имаме цялостен надзор ", посочи Джиков.

Затова ще бъде въведен онлайн указател по настоящата разпоредба, с цел да има непрекъснат надзор " на всяка една точка, на всеки един склад, при всеки един търговец, входът и изходът на зърното във всеки един миг ".

" Ще имаме извънредно добра проследяемост на партидите, навреме и бързо. Ще има извънредно транспарантен мониторинг 24/7 какво се случва в България с придвижването на зърното ", акцентира Тодор Джиков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР