Министерството на земеделието полага всички усилия, за да подпомогне както

...
Министерството на земеделието полага всички усилия, за да подпомогне както
Коментари Харесай

Зам.-министър Христанов: Министерството на земеделието работи, за да подпомогне българските потребители и производители и да гарантира продоволствената сигурност

Министерството на земеделието поставя всички старания, с цел да подкрепи както българските консуматори, по този начин и родните производители и да подсигурява продоволствена сигурност.

Част от тези старания е увеличението на Ковид помощта, която от 72,5 млн. лв. набъбна до 144 млн. лева Така ще можем с най-бърз и разполагаем инструмент да противодействаме на рецесията с ликвидността, която се случва в избрани сектори.  Това съобщи заместник-министърът на земеделието Иван Христанов при присъединяване си в 16-я Великденски конгрес от националната акция „ Да! На българската храна “. Той напомни, че дотациите по стратегия де минимис са увеличени до техния таван, като в допълнение е оправено искане към Европейска комисия оптималните размери на национално равнище да набъбнат.

Аграрният заместник-министър уточни още, че беше създадена и стратегия за обезпечаване на достъп до храна на рационални цени, отнасяща се до пшеницата и слънчогледа. „ Направихме нужното, с цел да може да изкупим 700 хиляди тона пшеница и 325 хиляди тона слънчоглед, с които да подсигуряваме продоволствието на българския народ “, акцентира Христанов. Той посочи още, че се следи и вносът от трети страни на плодове и зеленчуци, с цел да е ясно има ли асиметрия. По думите му вижда се, че цените им стартират да се възстановяват и да се приближават равнищата от предходната година. „ Очакваме скоро и стойностите на българския пазар да намалеят “, разясни заместник-министърът. Той означи, че през последните две седмици се следи и салдото при вноса на съответни храни, с цел да може да се подсигурява, че българските производители на същите артикули ще могат да пласират своята стока в страната, освен това на рационални цени.

„ По отношение на оранжерийните производители бе гласувана специфична помощ, която да ги подкрепи при увеличаващите се цени на енергийните запаси. В бранш отглеждането на животни единствено по де минимис подпомагането е 24 млн. лева И това са единствено цифрите, които не демонстрират напъните “, съобщи заместник-министърът. Той разясни, че в последните месеци са извършени над 250 срещи с браншовите организации, с което ясно се демонстрира желанието управлението на министерството чуе всички, да се запознае с проблемите и предложенията им, като немалка част от тях са и приложени на процедура.

„ Към напъните ни се прибавя и това, че настояваме пред Европейска комисия да форсира приемането на всички рамки, което ще разреши българската страна да подкрепя производителите и този развой да се форсира “, осведоми Христанов. В умозаключение той разяснява, че парите за бизнеса са нужни в този момент и държавното управление и министерството работят, с цел да решат тази задача.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР