Министерството на земеделието и храните представи своята позиция по повод

...
Министерството на земеделието и храните представи своята позиция по повод
Коментари Харесай

МЗХ поиска повече пари в Бюджет 2024 за извънредни мерки за животновъдите

Министерството на земеделието и храните показа своята позиция във връзка настояванията сложени от протестиращи организации в бранш " Животновъдство “ и " Оранжерийно произвеждане “. От там желаеха:

1. Да се заложи в бюджета за 2024 година държавна помощ за компенсиране последствията от войната в Украйна и нужни средства по De minimis.

В плана на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година по бюджета на Държавен фонд " Земеделие “ в частта подкрепяне на земеделските стопани са заложени средства в размер на 450 350 000 лв., включително и подпомагането с минимални помощи de minimis. 

Министерство на земеделието и храните е поискало от Министерство на финансите обезпечаване на спомагателни средства за 2024 година в размер общо на 442 000 000 лева, които ще бъдат ориентирани за използване на изключителни ограничения според Временната рамка. При обезпечаване на спомагателния запас се планува нотификация и през 2024 година на държавна помощ " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ с бюджет - 426 000 000 лева, както и на държавна помощ за компенсиране на разноските за вода за напояване, с подобен бюджет на 2023 година, в размер на 16 000 000 лева

2. Да се усилят ставките за обвързаното подкрепяне на миналогодишното равнище.

От 2023 година подпомагането на земеделските стопани се реализира при изискванията и бюджетите, избрани в утвърждения от Европейската комисия  Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027. В рамките на оптимално допустимия, според европейското законодателство бюджет – 13 % от финансовия пакет за директни заплащания е за земеделските стопани от секторите " Плодове и зеленчуци “ и " Животновъдство “. Те получават обвързана с производството поддръжка по общо 21 интервенции, която има за цел да подсигурява несъмнено ниво на най-малък приход.

Чрез използване на политиката на ОСП за по-справедливо систематизиране на подпомагането към по-малките стопанства и понижаване разликите в приходите в най-уязвимите браншове от 2023 година дребните и междинни аграрни стопани получават по-високо подпомагане  в границите на земеделските стопанства, посредством смяна на модулацията в обвързана поддръжка. Прилагането на тази политика се реализира със основаните нови интервенции и разширение на обсега на съществуващите, което се отразява на размера на подпомагането, в границите на закрепен бюджет.

Стратегическият проект, посредством интервенциите от директни заплащания дава опция за допълнение на приходите на земеделските стопани главно посредством кумулативното използване на равнище стопанство на останалите интервенции за подкрепяне на площ  още 8 интервенции в бранш " Животновъдство “ и 8 интервенции в бранш " Плодове и зеленчуци “.

3. Възстановяване ставките на преходната помощ на миналогодишното равнище.

За да се избегне ненадейно и доста понижаване на подпомагането на земеделските стопани в бранш " Животновъдство “, което е предоставяно със средства от националния бюджет, чрез  преходна национална помощ в интервала 2015—2022 година, европейското законодателство дава опция това подкрепяне за бъде продължено при избрани условия и ограничавания. Като се има поради преходния темперамент на посочената помощ, продължава процесът на последователното ѝ унищожаване посредством поетапно понижаване на бюджета на годишна основа с 5%. Съгласно наредбите на Регламента за Стратегическите проекти по ОСП – 2115/2021 година,  за акция 2023 бюджетът е в  размер на 50 % от бюджета за преходна национална помощ, който е избран от Комисията през 2013 година

Условията за даване на преходна национална помощ са идентични с използването през предходния програмен  интервал, като от 2023 година е  избрана нова референтната  дата за броя на отглежданите животни – говеда и биволи по схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството – 31.12.2018 година, като последната допустима дата най-близка до 2023 година

Подпомагането за говеда и биволи се дефинира на база на броя на декларираните за подкрепяне животни в стопанства, в които се отглеждат  поне  50 % от броя на животните, към посочената референтна дата.

В резултат от смяната на референтната дата доста се усили броят на животните, които имат право на подкрепяне, като за  Кампания 2023 това са 409 224 говеда и 14 580 биволи, отглеждани от 6 065 аграрни стопани.

За съпоставяне през 2022 година подкрепяне се получили 3 463 аграрни стопани за 160 442 броя  говеда и 3 227 броя биволи.

През 2023 година са подкрепени с 75 % повече аграрни стопани и с 258 % повече животни, което при намаляващ бюджет се отразява съразмерно на размера на  подпомагането.

4. На фермерите, които не са получили средствата за обезщетения за последствията от войната в Украйна за предишните траншове, да им бъдат изплатени.

На 21 ноември 2023 година Европейска комисия утвърди изменение на Временната Рамка, като удължи периода ѝ на използване до 30.06.2024 година и усили оптималния размер на помощта за едно дружество, извършващо активност в първичното селскостопанско произвеждане от 250 000 евро на 280 000 евро. Министерство на земеделието и храните пренотифицира мярката за държавна помощ във връзка с новия таван и период. Помощта е утвърдена от Европейска комисия на 29.11.2023 година и ще бъде изплатена през м. декември, след Решение на УС на Държавна фирма " Земеделие “, до размера на новия таван от 280 000 евро.

През 2023 година по украинската мярка са подкрепени близо 35 300 аграрни стопани в секторите плодове, зеленчуци и отглеждане на животни, в т. ч. пчелен мед.

В допълнение на изразената позиция и по отношение на получени сигнали, че при подготовката на митинга се оказва напън от страна на уредниците му към дребни и междинни животновъди за поддръжка със закани, че в противоположен случай, ще бъдат проверявани и затваряни животновъдните им обекти, Министерството на земеделието и храните остро осъжда сходно изказване и няма да допусне незакосъобразни дейности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР