Министерството на земеделието, храните и горите да прекрати приема по

...
Министерството на земеделието, храните и горите да прекрати приема по
Коментари Харесай

Министерството на земеделието да спре приема по мярка 4.1 заради ограничителни условия

Министерството на земеделието, храните и горите да приключи приема по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ по ПРСР 2014-2020 година и незабавно да промени изискванията за кандидатстване поради наложените ограничавания. Това съобщи Тодор Джиков, ръководител на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК). Според него изискванията са дискриминационни и облагодетелстват единствено огромните аграрни производители. Малките и междинни компании, и най-много тези в полупланинските и планинските региони не могат да отговорят на разпоредбите за кандидатстване за европейските средства. „ Условията би трябвало да бъдат изменени доста бързо и мярката още веднъж да бъде отворена за банкет в границите на един месец. Средствата са нужни на земеделските стопани в тази тежка рецесия вследствие на международната пандемия от COVID-19”, сподели Джиков.

В Административен съд София-град към този момент е подадена тъжба по отношение на процедурата. В нея се показва, че в т.11.1 от Условията за кандидатстване е посочено, че възможни да получат подкрепяне са само аграрни стопани, които към датата на подаване на плановото предложение са били регистрирани като аграрни стопани без спиране през последните 36 месеца. Така заложено това условие е дескриминационно и опонира на ПРСР 2014-2020 година, където като условия за допустимост на претендентите са посочени само регистрацията по Закона за подкрепяне на земеделските производители, доход от земеделие и най-малък общоприет индустриален размер от 8000 евро. Заради това ограничаване не могат да аплайват стопаните, които са влезнали в земеделието през последните 3 години, изясни Джиков.

Ограничителни са още изискванията в критериите за методика и оценка на плановите оферти, написа в жалбата пред Административния съд. В приоритет №4 – Проекти, които способстват за стабилно и цифрово икономическо възобновяване, 4.2 – Проектни оферти с включени вложения за напояване на селсктостопански култури, отглеждани в земеделското стопанство, са планувани 15 точки при оценяването на плановете в случаите, когато бенефициентите показват планове с вложения в напоителни системи (за нови системи), като потреблението на вода ще бъде обезпечено от клон на „ Напоителни системи “ за разлика от планове с вложения в напоителни системи, които не употребяват вода от „ Напоителни системи “ ЕАД, за които бенефициентите ще получат 10 точки.

Дружеството „ Напоителни системи “ ЕАД обаче е със 100% държавна благосъстоятелност, като правата на страната като притежател на капитала се упражняват от Министерството на земеделието, храните и горите. С плануваните спомагателни точки на процедура се основават изкуствени предпоставки и преимущества на бенефициента, който е насърчен да употребява като снабдител на услугата „ Напоителни системи “ ЕАД. Това пък въпреки това всъщност е нарушаване на член 107 от Договор за функционирането на Европейския съюз, като се явява на процедура даване на непозволена държавна помощ, като сдружението „ Напоителни системи “ ЕАД се слага в по-благоприятно състояние. С подзаконов нормативен акт се основава изискване за икономическа полза, която „ Напоителни системи “ ЕАД нямаше да получи при естествени пазарни условия, т.е. в неявяване на държавна интервенция.

Допълнителните точки, планувани в обжалвания административен акт, при оценка на плановете, отговарящи на посоченото нагоре изискване – подписване на контракт с „ Напоителни системи “ ЕАД, са определящи при равни други условия и доколкото са решаващи за приемане на финансиране на бенефициента, той е заставен да подписа подобен контракт за доставка точно с това юридическо лице. Отделно от това, „ Напоителни системи “ ЕАД е дружество в усложнение по смисъла на законодателството в региона на държавните помощи и съществува възбрана за даване на държавна помощ под каквато и да е форма, с изключение на за преструктуриране и излекуване. Този текст опонира и на главния принцип за равнопоставеност на претендентите за присъединяване по подмярка 4.1, което съставлява и директна дискриминация на неотговарящите на това изискване стопански субекти. Освен всичко посочено, „ Напоителни системи “ ЕАД няма настоящи уреди, които обгръщат територията на цялата страна, написа още в жалбата.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР