Министерството на здравеопазването започва модернизиране на психиатричните болници. Сградният фонд

...
Министерството на здравеопазването започва модернизиране на психиатричните болници. Сградният фонд
Коментари Харесай

Експерт: Психиатричната реформа иска мениджър, а не чиновник

Министерството на здравеопазването стартира модернизиране на психиатричните лечебни заведения. Сградният фонд не е най-големият проблем, а личният състав, на който би трябвало да се увеличи квалификацията . Това разяснява в изявление за БГНЕС психиатърът Владимир Сотиров от център „ Адаптация”, който преди няколко дни разгласява в обществената мрежа фотоси с шокиращи фрагменти от психодиспансера на Сточна гара.
Здравният министър съобщи, че внася в Министерски съвет някакъв отчет, който никой не е виждал. Говори се, че над половината от психиатричните лечебни заведения в страната са в сериозно положение. Кой го е изготвял този отчет, по какви критерии, каква е методологията за оценката на сградния фонд, кои са откривателите на отчета, разяснява Сотиров.
Документът не е показан пред никого, с цел да се кажат слабите места. Не може да бъде изработен по добър метод в границите на два дни, счита психиатърът. Сотиров подлага на критика министъра, че не прави разлика сред отделения в лечебни заведения, центрове за психологично здраве, както и броя на заведенията в страната.
„ Грешка след неточност, тъй като няма запас да отговори на журналистическите питания. От министъра не се изисква да дава отговор за всичко – по тази причина има екип. Но не можеш да си управител на една система, в случай че не я познаваш в елементи ”, безапелационен е Владимир Сотиров.
Ако ще се прави промяна – би трябвало да се стартира от мениджърски ръб, който познава проблемите, от управително тяло. Министърът е водач, поръчител, че нещата ще се случат по планувания метод. Трябва да се промени и мисленето за промяната. Нужно е мениджърски метод, не политически. Чиновниците в министерството, наречени за съзвучие специалисти, не могат да създадат смяната , сподели още Сотиров.
Според него неуспехът на министъра е явен. „ Да твърдиш, че половината лечебни заведения не стават, значи неуспех на системата, която ги ръководи ”, уверен е той.
Очакванията на експерта са били здравният министър Кирил Ананиев да възрази на премиера, който желае решение на проблемите за два дни. „ Това, че той е послушко, основава напрежение у мен като бенефициент на смяната и услугите, които би трябвало да предоставя”, съобщи още психиатърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР