Министерството на здравеопазването разпространява информация и препоръки във връзка със

...
Министерството на здравеопазването разпространява информация и препоръки във връзка със
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването излезе с препоръки и предупреждение заради птичи грип

Министерството на опазването на здравето популяризира информация и рекомендации във връзка със зачестили случаи на птичи грип измежду домашни птици, оповестиха от пресцентъра на Министерството.
Във връзка със зачестили случаи на птичи грип измежду домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) на територията на страната и за предотвратяване от вероятно заразяване с птичи грип, Министерството на здравеопазването предлага е да се съблюдават следните съществени правила:
- Да не се употребяват сурови или полусурови птиче месо, яйца или артикули от птичи генезис.
- При подготвяне на храната всички артикули от птичи генезис, включително яйцата, да бъдат добре термично обработени, което подсигурява унищожаването на вируса на птичия грип.
- При подготвяне на храна да се съблюдават следните условия:
Разделно предпазване на сурово месо от приготвени ястия;
Използване на разнообразни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други артикули.
- Да се заобикалят директни контакти, когато това е допустимо, с заболели, или умрели домашни и диви птици.
- Да не се пипат предмети и повърхности, нечисти с птичи изпражнения и тайни.
- След контакт с птици или нечисти предмети и повърхности, наложително да се мият ръце с миещ препарат и вода и да се подсушават. При липса на условия за миене, да се употребяват дезинфектанти за ръце или влажни кърпички.
Птичият грип е заболяване, засягащо най-често дивите птици, само че може да засегне и домашните птици. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко и се прави при пряк контакт със инфектирани птици или нечисти повърхности и предмети. За рискови фактори се смятат кръвопролитие, обезперушаване, обработка на трупове на инфектирани птици и подготовката на птиче месо за консумация, както и потреблението на погрешно термично обработено месо от инфектирани птици.
Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на вярно приготвени птиче месо и яйца.
В доста редки случаи е открито предаване на болестта от човек на човек.
Заболяването при хората протича с друга клинична картина: от лека зараза на горните дихателни пътища (треска и кашлица) до тежка пневмония, сепсис. Възможно е да се прояви и с конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, енцефалит.
По данни на Световна здравна организация, все още птичи грип се записва измежду птици в Африка, Европа и Азия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР