Министерството на здравеопазването обяви във вторник, че е предприело действия

...
Министерството на здравеопазването обяви във вторник, че е предприело действия
Коментари Харесай

МЗ гарантира, че лечението на пациенти с ХИВ няма да бъде прекъсвано

Министерството на здравеопазването разгласи във вторник, че е подхванало дейности лекуването на пациенти с ХИВ да не бъде прекъсвано и подсигурява, че няма такава заплаха.

От предходната седмица пациентски организации показват паника, че обжалване на тръжна процедура може да остави 700 пациенти с ХИВ без антиретровирусната терапия. В петък от Националната пациентска организация оповестиха, че в София е привършен главен медикамент и се е минало към раздаването на две други медикаменти, които са съставни на изчезналия артикул. Във вторник от организацията показаха терзание, че не е ясно за какъв брой време ще стигнат изписваните заместители.

“Това към момента не нарушава лечебните схеми на пациентите, с изключение на фактът, че вместо една таблетка пациентите ще одобряват три. За страдание не е ясно за какъв брой време ще стигнат въпросните изписвани “заместители”, разясниха оттова.

В отговор от Министерството на здравеопазването споделиха, че подсигуряват непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ.

“Още на 3 май от лечебното заведение са алармирали Министерство на здравеопазването за дефицит на лекарствения артикул и със свое писмо са поискали отваряне на оперативния запас на Глобалния фонд. От лечебното заведение показват, че като аналог на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil може да се изписва композиция от два медикамента – Tenofovir disoproxil и Lamivudin, налични в запаса на Министерство на здравеопазването. Смяната на лечебната скица е според “Методическото напътствие за антиретровирусно лекуване и мониторинг на възрастни лица с ХИВ зараза “, като същото е съобразено с " Европейското управление за лекуване на възрастни, инфектирани с ХИВ “, показват от министерството.

Министерство на здравеопазването и медицинските експерти в тази област са безапелационни, че с приложението на медикаментите от запаса по никакъв метод не се компрометират лекуването на пациентите и предстоящият лечебен резултат.

От министерството обявиха още, че пристъпват към подписване на контракт за пазаруването на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil.

“По увещание на доставчика лекарственият артикул ще бъде разполагаем в болничната аптека в границите на утрешния ден. Количествата по контракта ще обезпечат потребността от медикамента до завършване на обжалваната процедура “, споделиха от министерството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР