Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от дребна шарка

...
Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от дребна шарка
Коментари Харесай

Румъния обяви епидемия от морбили на национално равнище

Министерството на опазването на здравето на Румъния разгласи зараза от дребна шарка (морбили) на национално ниво, с цел да направи допустима имунизацията на деца на възраст сред девет и 11 месеца, както и на неимунизираните, на фона на обезпокоително повишаване на случаите на морбили и огромния брой хоспитализации на инфектирани деца в педиатричните и инфекциозните лечебни заведения.
В момента са регистрирани близо 2000 случая на дребна шарка в народен мащаб в 29 окръга, посочи министерството на опазването на здравето в прессъобщение. Съвместно със фамилните лекари, ведомството ще провежда също осведомителна акция измежду родителите за програмата за имунизация.
Дребната шарка (морбили) е инфекциозно заболяване, което се предава елементарно измежду неимунизирани деца, а от време на време протичането на заболяването е тежко и провокира затруднения, показва министерството на опазването на здравето и добавя, че имунизационното покритие против морбили с първа доза е 78% на национално ниво, а с втора доза – 62 на 100. Ведомството прецизира, че през последните повече от 10 години имунизационното покритие против дребна шарка непрекъснато понижава. 
Приетата наскоро Национална тактика за имунизация има за цел да отстрани рисковете за публичното здраве, предизвиквани от болести, които могат да бъдат предотвратени посредством имунизация, показва министерството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР