Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата започват масирани съвместни проверки

...
Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата започват масирани съвместни проверки
Коментари Харесай

Започват проверки на всички болници, които получават средства от Здравната каса

Министерството на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата стартират масирани взаимни инспекции в лечебните заведения в страната, които получават средства от НЗОК. Това стана ясно на нарочна конференция, на която участваха отрасловият министър Кирил Ананиев , вътрешният министър Валентин Радев и основният прокурор Сотир Цацаров .

Причината за инспекциите - даваме от ден на ден средства за здраве, само че резултатите са на същото равнище, както се изрази Радев. Според Ананиев, инспекциите ще целят да открият дали се изразходват дейно и оправдано средствата, предопределени за лекуване на българските жители.

" Проверките ще бъдат правени намерено и по избрани процедури и правила, без " чадъри " за този или оня ", акцентира той.

Цацаров даде образец с държавна болница, на чиято територия действа и частна, която обаче дублира функционалностите на държавната. Когато това е реалност, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница , а към частната - случаите, от които могат да се осъществят доста по-големи доходи.

Цацаров беше безапелационен, че всички контракти ще бъдат тествани и при най-малките индикации за незаконност, ще бъдат изпратени на прокуратурата. " По силата на закона ние можем да преследваме единствено занемареност или неизгодни контракти ", акцентира основният прокурор.

Той съобщи, че " Икономическа полиция " е направила инспекции от 23 октомври до 16 ноември, като са били тествани 195 държавни и общински лечебни заведения. Данните сочат, че огромна част от лечебните заведения имат по няколко контракта с други лечебни заведения и акцентира, че не всички контракти са незаконосъобразни .

Той даде съответен образец с болничното заведение във Враца , която е 75% държавна, 7% на общината и 9% на общини във Врачанска област. По думите му, на 6 октомври 2010 е подписан контракт сред болничното заведение във Враца и частното заведение " Медикакор " в Русе. Русенската болница получава над 1500 квадратни метра, като контракта е за 5 години, а резултатът от него е, че болничното заведение във Враца е превела над 12 млн. лв. на русенската болница , а е получила инсталация за над 1 млн. лв..

" Така излиза, че частната болница е получила от държавната 12 млн. лева, като по сигнал на проф. Петров се оказва, че частната кардиологична болница в действителност е употребила и личния състав, и всичко останало на държавната болница ", посочи основният прокурор.

" Считаме, че тази процедура – практиката на болница в болница, е един от главните канали за източването на държавните и общински предприятия. От това излиза наяве, че постепенно и бавно едно държавно или общинско сдружение ще стигне до състояние, в което няма да може да покрива отговорностите си. И затова неговата табела ще бъде свалена и ще бъде заместена от частна " , разяснява Цацаров.

Цацаров и даде образец с болничното заведение в Ловеч. Там има контракт с частната " Кардио лайф ". Приходите на държавната са 1 млн. лева, а на частната конструкция - 13 млн. лева

" Този модел не е нов и съществува на територията на цялата страна ", добави основният прокурор и уточни, че по силата на закона прокуратурата може да преследва единствено неизгодни контракти.

" Рано или късно всеки един от нас става пациент, тъй че ние не сме съгласни да бъдем лекувани по този метод ", добави министър Радев

" Най-големият асистент са жителите. Те би трябвало да знаят, че това, което ние, Министерство на вътрешните работи, вършим, е в интерес на жителите. Искам да знаете, че ще успеем да ограничим порочните практики ", зарече се той. По думите му, тези практики към този момент са в застрашителни размери.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР