Министерството на здравеопазването е в постоянен диалог с представителите на

...
Министерството на здравеопазването е в постоянен диалог с представителите на
Коментари Харесай

МЗ: В повечето болници заплатите вече са увеличени с 15-20%

Министерството на здравеопазването е в непрекъснат разговор с представителите на протестиращите медицински сестри. Последната среща на министър Ананиев с тях беше в средата на актуалната седмица. Немалка част от настояванията им са изпълнени, а по други, за което неведнъж са осведомени, се работи и сега. Това обявиха от ведомството във връзка възобновения вчер митинг на медицинските сестри с искане за по-достойни заплати и условия на труд. От Министерство на здравеопазването оповестиха, че в преобладаващия брой държавни лечебни заведения възнагражденията към този момент са с 15-20% по-високи.

“Промяната в бранш “Здравеопазване “ ясно се вижда и от обществените данни на Националния статистически институт, съгласно който през януари 2019 година междинната брутна месечна заплата е била 1201 лева, а през месец декември същата година към този момент е 1393 лева Това е растеж от близо 200 лева в границите на една календарна година “, споделиха от Министерство на здравеопазването.

С влизането в действие на настоящия сега Национален рамков контракт 2020-2022 са основани спомагателни предпоставки за увеличение възнагражденията на медицинските експерти у нас.
По гледище на здравния министър в Националния рамков контракт беше включен и умишлен текст, касаещ всички лечебни заведения без оглед на собствеността. Текстът, както даде обещание здравният министър Кирил Ананиев, е безапелационен - до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки са предопределени за заплати.

По отношение на настояването за 7-часов работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и обществената политика и предлагането към този момент е включено в плана на разпоредба, която ще бъде оповестена за публично разискване до дни.

Медицинските сестри желаеха гласност на вътрешните правила за систематизиране на работните заплати в лечебните заведения. По тази причина Министерство на здравеопазването задължи управленията на лечебните заведения да дават съответните вътрешни правила както на Изпълнителна организация “Медицински контрол “, по този начин и на НЗОК. Право да се запознае с вътрешните правила на дадена болница има и всеки неин чиновник. Няма по какъв начин лечебните заведения да нямат вътрешни правила, защото те към този момент са наложителен детайл за сключването на контракт с НЗОК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР