Министерството на здравеопазване още не се е произнесло по процедурата

...
Министерството на здравеопазване още не се е произнесло по процедурата
Коментари Харесай

Вътрешна проверка в МЗ за болницата на Сързе и Мозък в Казичене

Министерството на опазване на здравето още не се е произнесло по процедурата за разкриването на новата мегаболница от веригата " Сърце и Мозък " в Казичене и преди да го направи ще бъде осъществена вътрешна инспекция по случая. Това заяви министърът на опазването на здравето Асена Сербезова пред парламентарната здравна комисия в четвъртък в отговор на запитване на някогашния здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов.

Ангелов сложи на Сербезова въпроса оказван ли е напън върху чиновници на Изпълнителната организация " Медицински контрол " (ИАМН) да бъде обещано позитивно мнение за разкриването на новата болница при редица престъпления. Основният въпрос е по какъв начин при изилшък от кревати съгласно Националната здравна карта и намаляващата им приложимост, е целесъобразно разкриването на нови 550 болнични кревати в София.

Сербезова отговори, че няма информация за напън върху ИАМН, само че в случай че ѝ бъде предоставена такава, ще я препрати на способените органи. Към нея самата нямало сходен напън.

Тя уточни, че като нов министър е изискала финансови планове от НЗОК и аргументация от ИАМН за новата болница. От НЗОК са дали отговор, че няма такива планове, тъй като финансирането е планувано чак за 2024 година От ИАМН пък към момента не са дали пояснения за какво са дали позитивно мнение за разкриването на новата болница.

Сербезова изясни, че ще изчака информацията от ИАМН както и приключването на вътрешна инспекция на процедурата, след което ще излезе със заповед да позволи или да откаже разрешението за новата болница.

" Безспорно, стопанската самодейност е значима, само че в подтекста на Националната здравна карта, в подтекста на цялостната държавна политика за развиване на опазването на здравето, на баланс сред държавни и частни лечебни заведения ", уточни Сербезова.

Според нея след деликатен обзор на този проблем може да се окаже, че са нужни и законодателни промени по отношение на разрешаването на нови лечебни заведения.

Ангелов от своя страна разгласи, че ГЕРБ ще сезира прокуратурата за хипотетичните престъпления в процедурата по разрешаването на новата болница.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов напомни, че и по времето на ГЕРБ са разкривани нови и по-големи лечебни заведения под дърво и камък из страната. Той съобщи, че здравната комисия не е мястото за издаване на присъди, а Костадин Ангелов не е Шерлок Холмс и в случай че има данни за престъпления, да бъдат предадени на способените органи. Хасан Адемов от Движение за права и свободи също уточни, че форматът на разискване не е подобаващ, тъй като коментираният индивид няма по какъв начин да се отбрани.

В последна сметка депутатите взеха решение да изискат от здравния министър да даде цялата административна кореспонденция по проблема.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР