Министерството на вътрешните работи смята, че трябва да се забрани

...
Министерството на вътрешните работи смята, че трябва да се забрани
Коментари Харесай

Напрежението около Луковмарш 2018 започна 4 месеца преди него

Министерството на вътрешните работи счита, че би трябвало да се забрани провеждането на факелно шествие - така наречен Луковмарш, към който всяка година стават кавги.
Това излиза наяве от писмен отговор на министър Валентин Радев на въпрос на депутата от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов по какъв начин Министерство на вътрешните работи счита да противодейства и да не допусне провеждането на мероприятието по време на европейското председателство.
Шествието се организира от над 10 години в памет на ген. Христо Луков, прочут с околните си връзки с националистическия режим на Третия райх и значим проводник на националсоциализма у нас. Всяка година общината го не разрешава, организации и посолства се афишират против него, само че маршът се организира. Полицията охранява събитието, само че не пречи на провеждането му, показва Ибрямов.
Основен уредник на мероприятието са Българският народен съюз и младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация. Те към този момент са създали поръчка за провеждането на шествието на 17 февруари 2018 година с съответни часове - от 17 до 21 часа.
В отговора си министърът изяснява, че след разбор на предходните шествия Столична дирекция на вътрешните работи е стигнала до изводите, че нормално мероприятието събира към 600 души. Участниците не са си разрешавали издигането на транспаранти или надписи, проповядващи националистическа или расова ненавист, както и че не са установени съществени нарушавания. На тазгодишното факелно шествие обаче у един от участниците е открит нож, а преди началото на мероприятието при инспекции в центъра на София у няколко души са открити неразрешени предмети, имало е и очевидно нетрезви лица. Всички те не са били позволени за присъединяване в него, предава в. " Сега " в днешния си брой.
" С оглед на усложнената интернационална конюнктура в резултат на притока на мигранти в Европа терористичните офанзиви във Франция, Германия, Турция и Белгия и зародилите ксенофобски прояви в разнообразни елементи на света и хипотетичното присъединяване на лица с националистически убеждения мероприятието следва да бъде несъмнено с висока степен на социална заплаха ", изяснява министър Радев.
На базата на това и на обстоятелството, че главните срещи по време на председателството ще се организират в централната градска част, маршрутите на напредване на делегациите пресичат или съответстват със декларирания маршрут, за недопускане на нарушавания на публичния ред от Столична дирекция на вътрешните работи са излезли със мнение, че мероприятието би трябвало да бъде неразрешено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР