Министерството на вътрешните работи обявява писателя Дмитрий Глуховски, автор на

...
Министерството на вътрешните работи обявява писателя Дмитрий Глуховски, автор на
Коментари Харесай

Писателят Дмитрий Глуховски е обявен в Русия за национално издирване

Министерството на вътрешните работи афишира писателя Дмитрий Глуховски, създател на бестселъра „ Метро 2033 “, за федерално търсене. От ведомствената база данни излиза наяве, че против създателя е формирано наказателно дело за дискредитиране на съветските въоръжени сили.

" Дмитрий Алексеевич Глуховски, роден на 12 юни 1979 година, е разгласен за търсене по член от Наказателния кодекс ", се споделя в базата данни.

Срещу писателя е заведено дело за накриво показване на дейностите на съветските въоръжени сили. Това заяви източник на Лента.ру.

Дмитрий Глуховски е прочут и на българските читатели, като романът му " Метро 2033 " и последвалите го продължения са измежду най-четените от феновете на дистопичната фантастика в България. Романът споделя за Москва след нуклеарна детонация и за него той получава литературната премия ЕВРОКОН 2007: Копенхаген, Дания.

Първата версия на романа от 13 глави е оповестена онлайн през 2003 година, като всяка глава е съпроводена от саундтрак. През 2005 година книгата е оповестена в печатен вид. Романът се трансформира в безспорен бестселър и въз основа на него са основани видеоигрите „ Metro 2033 “, „ Xbox 360 “ и „ PC “. По книгата се снима и кино холивудска продукция, чието излизане следва. Други произведения на Глуховски са " Метро 2034 ", " Поща ", " Метро 2035 “, " Бъдеще " и други, като по-голямата част от тях са издадени в България. Той е също и публицист, радио и ефирен водещ, работил за медии като „ Дойче Веле “, „ Евронюз “ и „ Russia Today “, и е член на Кремълския пул.

Част от активността му е била като боен сътрудник в Абхазия и в Израел в град Кириат-Шмон, върху който се стоварват 80% от ударите на „ Хизбула “. Там сътрудниците му го подозират за разузнавач, защото той владее, с изключение на родния си съветски език, и британски, френски, немски, иврит и испански език. Част от митологията за него са съмненията на сътрудниците му от „ Евронюз”, че е разузнавач, тъй като просто „ не може младеж на 23 години да знае пет езика и да не работи в разузнаването”.

Един от проектите му е да прекоси нощем с дрезина московското метро в търсене на загадъчен под земята живот. Сред занимаващите го въпроси са по какъв начин би живял светът след световна злополука и какво ще стане с модела на публично държание, откакто обществото ни изчезне.

Според източници той има съветско и израелско поданство и разрешителни за престояване в Германия и Испания.

През 2019 година в изявление за българския месечник " Култура " Глуховски споделя: " Държавата – това е бюрократичният уред, чийто връх е превзет от група лица, Путин и неговото обграждане, и те се пробват непременно да се задържат на власт, само че не с идеологически принадлежности, а възпрепятствайки образуването на обществено-политически придвижвания, поставящи под опасност властта им ".

В една от последните си изявления, на 27 февруари 2022 година, Глуховски написа за войната в Украйна: " Това е хищническа братоубийствена война, отприщена от вманиачен тиранин. Прости ни, Украйна! "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР