Министерството на вътрешните работи (МВР) е обявило обществена поръчка за

...
Министерството на вътрешните работи (МВР) е обявило обществена поръчка за
Коментари Харесай

МВР три пъти не успява да приложи закона при поръчка за система за откриване на бежанци

Министерството на вътрешните работи (МВР) е оповестило социална поръчка за съоръжение за наблюдаване за хеликоптер за 4.3 млн. лв. с условия, които " лимитират в цялостна степен кръга от участници в процедурата ". Това се схваща от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което тя анулира заповедта за оповестяване на търга с претекст за незаконност.

Поръчката е за доставка и монтаж на система за наблюдаване на хеликоптер вид А 109Е, с какъвто разполага " Гранична полиция ". Търгът е по план " Подкрепа за справяне с миграционния напън по българските външни държавни граници ", който е съфинансиран с пари за незабавно подкрепяне в границите на фонд " Вътрешна сигурност ".

Изпълнителят би трябвало да достави камери за HD видеозапис и система, която да го кодира и предава към наземни станции, подпора за ръководство с екран и устройство за видеозапис.

С сходна техника би трябвало да бъде оборудван един от двата вертолета вид А 109 Е, които бяха доставени през 2012 година от италианската AgustaWestland ( " Агуста Уестланд " С.Р.А.) дружно с хеликоптер AW 139 на обща стойност близо 57 млн. лева

AgustaWestland е част от италианската аерокосмическа и отбранителна компания " Леонардо С.П.А. ", с предходно име " Финмеканика ". През 2013 година изпълнителният й шеф на Джузепе Орси бе задържан по обвинявания в корупция и за нелегално заграбване на средства от договорка за продажба на 12 хеликоптера в Индия.

Два несполучливи опита

Стойността на поръчката е 4.3 млн. лв. без Данък добавена стойност, като този февруари Министерство на вътрешните работи я разгласи за трети път в границите на година. Според решението на Комисия за защита на конкуренцията на условията в последния опит за оповестяване на търга може да отговори " само производителят на този вид хеликоптер ". В предходните два несполучливи търга условията са същите, като се явяват поредно " Авиогруп БГ " ООД - българският представител на италианската компания, a по-късно и хеликоптерното отделение на " Леонардо С.П.А. ".

Първия път процедурата е с непосредствено договаряне, само че е прекъсната 4 месеца след оповестяването поради " открити нарушавания при откриването и провеждането й ".

При второто стартиране в търга взе участие само сдружение " Леонардо ". Негов изпълнителен шеф е Алесандро Профумо - банкер, съветник и дълготраен основен изпълнителен шеф на финансовата група " Уникредит ".

Дружеството обаче не е съумяло да показа на комисията за поръчката кой го съставлява в България, се вижда от отчетите на съвещанията. " Леонардо " са изпратили заверено и преведено на български език копие на пълномощие, подписано от Алесандро Профумо, в което се споделя кой съставлява сдружението. Според комисията то не било задоволително ясно.

И най-после Комисия за защита на конкуренцията

Жалба до Комисията за защита на конкуренцията изпраща " Авиоотряд Варна " ООД в края на февруари. От сдружението настояват, че критериите в поръчката не дават опция в нея да взе участие различен с изключение на производителя, а условията са голословно високи.

Проверка на Комисия за защита на конкуренцията е посочила, че критериите на търга лимитират конкуренцията и дават опция само на " производителят на този вид хеликоптер " да взе участие. Към участниците има и условия за лицензи, които важат единствено за военна техника, което в допълнение стеснява кръга, за което съгласно регулаторът няма нужда.

В умозаключение от Комисия за защита на конкуренцията вземат решение, че поръчката на Министерство на вътрешните работи е в несъгласие на три члена от Закона за публичните поръчки и подреждат заповедта за оповестяването на процедурата да се анулира.

От деловодството на министерството споделиха пред " Дневник ", че са осведомени с решението на Комисия за защита на конкуренцията и специалистите им занапред ще вземат решение по какъв начин работят. Дружеството " Авиогруп БГ " не е показало телефон за връзка в Търговския указател, като няма и уебсайт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР