Министерството на вътрешните работи информира за съветите на експертите за

...
Министерството на вътрешните работи информира за съветите на експертите за
Коментари Харесай

Основни правила на действие при зимни условия

Министерството на вътрешните работи осведоми за препоръките на специалистите за съществени правила на деяние при динамична метеорологична прогноза.

В известие на ведомството се отбелязва, че през идващите дни се чакат разнообразни по мощ и интензитет метеорологични феномени. Спазването на няколко елементарни правила може да защищити нас, нашите близки и имущество при възникването на изобилен снеговалеж, снегонавявания и мощен вятър.

Експертите поучават при изобилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания, в случай че не е извънредно неотложно, хората да отсрочват пътуването - допустимо е за избран интервал от време част от пътищата да се окажат затворени заради навявания.

Ако въпреки всичко решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате задоволително гориво, въже, лопатка, фенерче и секира. Гумите би трябвало да не са доста напомпани, поставете вериги, предизвестяват специалистите.

Сред препоръките са да се избират първокласните пътища, тъй като те се почистват с преимущество.
" Карайте постепенно и внимавайте, когато минавате около здания, електропроводи и дървета ", предизвестяват от Министерство на вътрешните работи.Хората би трябвало да са облечени с топли облекла и подобаващи обувки, да носят със себе си задоволително вода и храна. " Ако по пътя забележите затрупани коли, маркирайте мястото и незабавно съобщете за това на тел. 112 ", показват от Министерство на вътрешните работи.В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ослепителен цвят на антена, странично огледало или на друго уместно място, с цел да бъде видян автомобилът ви, показват от Министерство на вътрешните работи.Експертите поучават да се окаже помощ на изпадналите в неволя. Измръзналите елементи на тялото се разтриват със алкохол и леко се масажират.Не би трябвало да се разтрива със сняг - тялото в допълнение се охлажда и може да се нарани кожата.От Министерство на вътрешните работи предизвестяват, че не би трябвало да се стопира за отмора навън. Ако ситуацията се усложнява, би трябвало да се прекрати пътуването, като се спре в най-близкото обитаемо място. " Когато би трябвало да вървите пешком, се екипирайте с подобаващи обувки и топли облекла. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се надалеч от здания, електропроводи, стълбове и дървета, вземете ограничения срещу измръзване на крайниците. Носете медикаменти и термос с чай или други топли и подсладени питиета ", допълват още от Министерство на вътрешните работи.При мощен вятър и смерч, в случай че хората са си в домовете, би трябвало да изключат тока, водата и газта, да се затворят компактно вратите и прозорците.Не би трябвало да се остава навън, незабавно би трябвало да се потърси място за заслон, тъй като има заплаха от падащи парчета от постройките и други предмети, които могат да наранят. Смерчът визира най-често покривните структури и горните етажи. " Ако сте надалеч от вкъщи си, влезте в социална постройка, подлез, потърсете сигурен заслон. Ако сте на път, спрете автомобила навън място, надалеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете заслон!Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на заплахата ", поучават още специалистите.
БНТ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР