Министерството на вътрешните работи информира за съветите на експертите за

...
Министерството на вътрешните работи информира за съветите на експертите за
Коментари Харесай

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и снегонавявания

Министерството на вътрешните работи осведоми за препоръките на специалистите за съществени правила на деяние при динамична метеорологична прогноза.

В известие на ведомството се отбелязва, че през идващите дни се чакат разнообразни по мощ и интензитет метеорологични феномени.

През идващото денонощие синоптичната конюнктура в страната ще се усложни. Ще бъде облачно, прохладно и с превалявания от сняг. На доста места преваляванията ще са обилни и ще се образува нова снежна завивка. Ще духа мощен вятър от изток-североизток, с него ще продължи да нахлува леден въздух и ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще са без значителен дневен ход, от минус 9 до минус 7 градуса в Западна и Централна България до 0 - 5 градуса тук-там в югозападните региони и по Черноморието.

Червен код за снеговалежи и мощен вятър е разгласен за Смолянска и Кърджалийска области за 26 февруари. За същия ден за девет области в източната част на страната е разгласен оранжев код за снеговалежи и мощен вятър. За осем области в Северна България е разгласен оранжев код за мраз и снеговалежи за понеделник. За останалата част на страната е разгласен оранжев код за снеговалежи в понеделник, демонстрира информация в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология п.

Затова от Министерство на вътрешните работи дават препоръки за държание при снеговалеж, снегонавявания и мощен вятър.

При изобилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания

- Ако не е извънредно неотложно, отложете пътуването си – допустимо е за избран интервал от време част от пътищата да се окажат затворени заради навявания.

- Ако въпреки всичко решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате задоволително гориво, въже, лопатка, фенерче и секира. Гумите би трябвало да не са доста напомпани, поставете вериги.

- Изберете първокласните пътища, те се почистват с преимущество. Карайте постепенно и внимавайте, когато минавате около здания, електропроводи и дървета.

- Облечете топли облекла и подобаващи обувки, вземете със себе си задоволително вода и храна.

- Ако по пътя забележите затрупани коли, маркирайте мястото и незабавно съобщете за това на тел. 112.

- В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ослепителен цвят на антена, странично огледало или на друго уместно място, с цел да бъде видян автомобилът ви.

- Окажете помощ на изпадналите в неволя. Измръзналите елементи на тялото се разтриват със алкохол и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото в допълнение се охлажда и може да се нарани кожата.

- Не спирайте да почивате навън. Ако ситуацията се усложнява, преустановете пътуването - спрете в най-близкото обитаемо място.

- Когато би трябвало да вървите пешком се екипирайте с подобаващи обувки и топли облекла.

- Избягвайте да се придвижвате сами, движете се надалеч от здания, електропроводи, стълбове и дървета, вземете ограничения срещу измръзване на крайниците.
- Носете медикаменти и термос с чай или други топли и подсладени питиета.

При мощен вятър и смерч

- Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете компактно вратите и прозорците;

- Не оставайте навън, незабавно потърсете място за заслон, тъй като има заплаха от падащи парчета от постройките и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът визира най-често покривните структури и горните етажи;

- Ако сте надалеч от вкъщи си, влезте в социална постройка, подлез, потърсете сигурен заслон.

- Ако сте на път, спрете автомобила навън място, надалеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете заслон!

- Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на заплахата. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР