Министерството на външните работи продължава да следи с тревога развитието

...
Министерството на външните работи продължава да следи с тревога развитието
Коментари Харесай

Шестима българи очакват евакуация от Кабул, други 13 вече са извън Афгаганистан

Министерството на външните работи продължава да следи с паника развиването на обстановката в Афганистан, в това число изтеглянето на българските и други задгранични и локални жители от страната. Към момента Министерство на външните работи има информация за шестима български жители, работещи за интернационалните организации в Кабул. Един от тях се е свързал през днешния ден със Ситуационния център на Министерство на външните работи, във връзка е и с посолството ни в Пакистан.

Министерството поддържа непрекъснат контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва нужното подпомагане. На този стадий други петима български жители към този момент са съумели да се изтеглят от Кабул в Дубай, Обединени арабски емирства.

В същото време, по информация на посолството ни в Катар, през днешния ден в столицата Доха е кацнал евакуационен аероплан от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български жители, които са работили в Афганистан за непрекъснатото посланичество на Европейски Съюз . Посолството ни се свърза с тях по телефона, като се увери, че са добре и не се нуждаят от консулско подпомагане. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България.

Министерство на външните работи изследва разнообразни благоприятни условия за евакуиране на българските жители от Афганистан, в това число посредством интернационалните евакуационни полети.

Турция оказа помощ на известната афганистанска режисьорка Сахра Карими да избяга

Турското държавно управление е помогнало на известната афганистанска режисьорка Сахра Карими да избяга от Афганистан, предадоха турските медии.

Карими благодари на турското държавно управление за помощта, оказана на нея и още 11 души при бягството им от Кабул, откакто талибаните превзеха града.

Режисьорката бе отправила апел за помощ в Туитър. Днес Карими заяви в обществената мрежа, че е съумяла да избяга от Афганистан.

Аз съм жива и се намирам на несъмнено място, написа режисьорката.

Тя благодари на турското държавно управление, на турското посолство, както и на украинското държавно управление и посолство, на словашкото държавно управление и на Словашката кино и телевизионна академия.

Карими снима и показа в обществените медии видеоклипове, откакто талибаните влязоха в столицата Кабул, които провокираха необятен публичен отзив.

Режисьорката на номинирания за премия от филмовия фестивал във Венеция филм " Хава, Мариам, Айша " ( " Hava, Maryam, Ayesha ", 2019) е единствената афганистанска жена, която има докторска степен по киноизкуство. Карими е и ръководител на държавната Афганистанска кино организация

НАТО прикани талибаните да разрешат на всички, които желаят, да изоставен Афганистан

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани през днешния ден талибаните да разрешат на всички, които желаят, да изоставен Афганистан, съобщи Ройтерс.

Алиансът ще продължи да поддържа работата на летището на Кабул, като негов приоритет е евакуирането от Афганистан на всички искащи, сподели Столтенберг на конференция, отдадена на обстановката в тази страна, където талибаните завзеха властта в неделя.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че интернационалният тероризъм се трансформира в опасност с връщането на талибаните на власт в Афганистан. Алиансът " би трябвало да остане внимателен, с цел да остане на напред във времето в битката против " тази заплаха, прикани той.

Столтенберг прикани талибаните да не разрешават Афганистан още веднъж да се трансформира в леговище за терористи. " Тези, които в този момент поемат властта, имат отговорността да подсигуряват, че интернационалните терористи няма още веднъж да намерят опора ", акцентира той.

Генералният секретар на НАТО предизвести новите управници на Афганистан, че Алиансът ще ги държи виновни за спазването на човешките права, в това число на дамите.

Изненадан съм от мълниеносната скорост, с която приетата от интернационалната общественост власт в Афганистан се сгромоляса броени дни преди формалния завършек на траялата 20 години задача на НАТО в тази страна, сподели Столтенберг. Той дефинира това развиване като неуспех на афганистанското управление отпред с президента Ашраф Гани, който избяга от страната в неделя.

" Част от афганистанските сили за сигурност се сражаваха безстрашно. Те обаче не съумяха да създадат страната безвредно място, тъй като в последна сметка афганистанското политическо управление не съумя да се изправи против талибаните и да реализира мирното решение, което афганистанците по този начин обезверено желаеха ", разяснява Столтенберг.

Той сподели, че е належащо НАТО да си вземе поучения от изненадващия колапс на афганистанската войска, само че добави, че главният приоритет в този момент би трябвало да е евакуирането на уязвимите хора от Афганистан.

След като стана ясно, че Съединените щати ще се изтеглят от Афганистан, други съдружници не желаеха да ги заменят и да поемат ролята им, довери Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО изясни, че задачата на Алианса е била да бъде построена афганистанска страна, а не силите му да останат в тази страна вечно. Колапсът на властта в Афганистан пред талибаните е покруса, сподели той.

Талибаните разпоредиха на бойците си да не протягат ръка на непознато имущество и да почитат чужденците.

Частните домове на жителите на Кабул са неприкосновени, не трябва да се протяга ръка и на частните коли, разпореди на бойците си заместник-командир на талибаните в миг, когато екстремистите укрепват контрола си върху Афганистан, съобщи Ройтерс.

" Току-що пристигнахме... в Кабул. Никой не трябва да влиза в домовете на хората или да лишава колите им, при никакви условия. Ако чиновник или друго лице извърши това, действието му ще се счита за измяна към системата, за измяна към кръвта на мъчениците и кражба ", съобщи в аудиопослание, публикувано от локалната телевизия " Толо нюз ", ръководителят на военната комисия на талибаните молла Якуб.

Талибаните подредиха също по този начин на бойците си да съблюдават дисциплинираност и да не влизат в дипломатически здания, да не протягат ръка на дипломатически коли, а на елементарните хора споделиха да не престават да водят естествен живот, съобщи през днешния ден върховен представител на групировката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР