Министерството на външните работи (МВнР) осъжда публичното поругаване на българския

...
Министерството на външните работи (МВнР) осъжда публичното поругаване на българския
Коментари Харесай

МВнР осъди поругаването на българския химн в Скопие

Министерството на външните работи (МВнР) осъжда общественото поругаване на българския народен химн по време на футболната среща между националните тимове на България и Република Северна Македония в Скопие . Това се показва в изказване на представителя на Министерство на външните работи и заместител външен министър Костадин Коджабашев, оповестяват от ведомството.

" Говорът на ненавист против България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие съставлява недвусмислено отричане на главните полезности на актуалните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските правила и правила на държание ", се отбелязва в изказването.

" Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за безапелационни и необратими стъпки на формалните управляващи в Скопие за премахване на антибългарската експанзия в публичното пространство в страната ", декларират от външното ни министерство.

От Министерство на външните работи напомнят, че с Договора от 2017 година и подписаните през 2019 година и 2022 година двустранни протоколи, двете страни изрично декларират уговорката си да подхващат ефикасни ограничения против говора на ненавист. 

" Запазването на постигнатия през последните месеци прогрес в политическия разговор изисква сходни прояви вечно да се трансфорат в  част от предишното. Единствено в този дух двете страни ще съумеят да отворят нова страница в връзките си, учредена на взаимно почитание и добросъседство ", декларират още от Министерство на външните работи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР