Министерството на външните рабори планира продажба на имоти в няколко

...
Министерството на външните рабори планира продажба на имоти в няколко
Коментари Харесай

Захариева: Планираме продажба на имоти в няколко държави

Министерството на външните рабори възнамерява продажба на парцели в няколко страни, заяви министър Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос за ръководството на недвижимата благосъстоятелност на българската страна в чужбина.

Извършен е изчерпателен разбор със мнението на всички политически дирекции, в това число там, където има представителства, и мнения от посланиците. Имаме планувани за продажба за тази година няколко парцела в Аржентина, Белгия, Гърция, Канада, Колумбия, Никарагуа, Съединени американски щати, Уругвай и Финландия, уточни Захариева, представена от Българска телеграфна агенция.

Като фактори тя открои отпаднала нужда, закрито задгранично посланичество. Някои от тези здания са някогашни търговско-икономически служби или генерални консулства. Те генерират огромни разноски и показват България в неподходяща светлина, когато парцелът в действителност е в неприятно положение, получавали сме такива писма нееднократно, означи министър Захариева.

Тя уточни, че не може да цитира прогнозната стойност на плануваните за продажба парцели, тъй като занапред ще се правят разбори, само че по думите й това постоянно ще става по най-високата цена и единствено посредством най-реномираните локални организации.

Целта е в оптималната степен опазване на държавната благосъстоятелност отвън граница, само че и дейно ръководство на парцелите, а не те да бъдат оставяни да се разрушават и да се заплащат санкции, сподели Захариева, като добави, че се цели усъвършенстване на сградния фонд, тъй че да дава отговор в задоволителна степен на потребностите на българската дипломация.

Захариева не приема, че парцели се продават на занижени цени, тъй като всичко става след експертни оценки и през локални организации, по най-високи цени. През миналата година е продаден единствено един парцел - в Хага. Става въпрос за съвсем изоставена постройка, някогашна комерсиална работа, за сумата от 1 165 165 евро, сподели Захариева. Той не е бил употребен от 2010 година и положението му се е влошавало през годините. Трупал е разноски, разнообразни такси и застраховки.

Захариева посочи още, че с удивление схванала че Министерство на външните работи даже не е имало електронна стратегия, по която да следи и ръководи парцелите. Такава към този момент има, само че нямаше, уточни тя. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР