Министерството на външните ни работи излезе със становище относно естеството

...
Министерството на външните ни работи излезе със становище относно естеството
Коментари Харесай

МВнР: Пътят на РСМ е ясно очертан, Скопие да изпълнява международните договори

Министерството на външните ни работи излезе със мнение по отношение на естеството на постигнатия през 2022 година европейски компромис за европейския път на Република Северна Македония.

" Основен принцип на интернационалното право е Pacta sunt servanda. Договорите би трябвало да се извършват, без значение дали те са многостранни или двустранни. Неизпълнението на подписаните контракти нарушава доверието, последователността и предвидимостта в връзките сред страните и провокира ответни ограничения. Винаги сме очаквали от нашите другари в Северна Македония добросъвестно осъществяване на всички поети задължения, а не опити за интерпретация дали процесът на европейска интеграция изисква тяхното осъществяване ", се показва в позицията.

От Министерство на външните работи декларират, че пътят на Северна Македония към участие в Европейски Съюз има ясно написани параметри: " Безотговорно и контрапродуктивно е нарушаването на мъчно постигнатия и внимателен баланс с неуместни и тенденциозни тълкования, които се отклоняват от ясно откритите от Съвета на Европейски Съюз критерии по този въпрос. Особено рискови са опитите за манипулативно показване на към този момент контрактувани и разказани в компромиса от 2022 година условия като някакви нови претенции на Република България ".

" Преговорната рамка, която според решението на Съвета на Европейски Съюз ще бъде връчена на Северна Македония след довеждане докрай на етапа на отваряне на договарянията, категорично излага правилата, които ще дефинират договарянията за участие. Точка 5 акцентира, че напредъкът на страната претендент ще бъде регистриран по отношение на ясно избрани условия, измежду които са Копенхагенските критерии, Процесът за стабилизация и асоциация и "...посветеността на Северна Македония към добросъседските връзки и по-близкото районно съдействие, в това число посредством постигането на осезаеми резултати и добросъвестното използване на двустранните съглашения, в това число […] Договора за добросъседски връзки с Република България от 2017 година, както и годишните прегледи и ограничения за неговото дейно използване според член 12 на този Договор ", се споделя още в позицията.

Според Министерство на външните работи България няма нови условия към Северна Македония. " Напротив, откровено желае да види напредъка на своя комшия към пълноправно участие, посредством триумфи в процеса на промените и старания за създаване на добросъседски връзки. Очакваме първата стъпка в този развой, според подписаните от Скопие през юли 2022 задължения – "...влизане в действие на промените в Конституцията на Северна Македония за тези нейни жители, които живеят на територията на тази страна и са част от други нации, какъвто е българският народ, според вътрешните процедури, в това число посредством парламентарен закон за тяхното използване ".

По отношение на нарастващия проблем с правата и сигурността на българите в Северна Македония и осъщественото закононарушение от ненавист против Християн Пендиков от Външното министерство напомнят, че вторият обвинен нападател към момента не е арестуван и сполучливо се укрива от правораздаването, а първият обвинен нападател попречва провеждането на правосъдните съвещания и е изискал да му бъде върнат интернационалният паспорт. " В този смисъл институциите в Северна Македония занапред би трябвало да потвърждават сериозността, с която ще преследват закононарушенията от ненавист против българите в прилежащата страна ", акцентират от Министерство на външните работи.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР