Министерството на туризма започна проверка за разкопаването на пясъка на

...
Министерството на туризма започна проверка за разкопаването на пясъка на
Коментари Харесай

По следите на багера: Законна ли е дигата в Несебър – институциите са на ход

Министерството на туризма стартира инспекция за разкопаването на пясъка на Южния плаж в Несебър. Концесионерът подсигурява, че пясъчните са защитни и законни.

От Екоинспекцията обясниха, че няма наранена предпазена зона и те няма да създадат инспекция.

Ивицата на Южният плаж е дълга 1,3 километра и е много необятна. Проверяващ екип е пристигнал от Басейновата дирекция, която дава отговор за водните площи, само че багерът, който ви показахме по bTV преди два дни, към този момент не е бил на място, тъй че и съгласно тях нарушавания няма. Никъде обаче не е посочено по какъв начин да бъдат построени тези пясъчни уреди и от кое място може да бъде взет пясъкът.

Дигите би трябвало да защитят хотелите до плажа, които бурното море залива всяка зима

„ Не ми е прелестно, тъй като естественият плаж, както морето си го е направило си е по-добре “, счита Георги Яблански, който живее в Несебър.

Други път утвърждават пясъчната отбрана. „ Би трябвало да се направи, тъй като другояче през зимата тези талази ще отнесат плажа, тъй че няма неприятно в това, което са създали “, счита Малина Велчева.

Концесионерът на плажа отхвърли да се срещне с нас. Негови сътрудници също ще градят насипи.

В закона няма категорично написан режим за създаване на пясъчни диги на морските плажове, обясниха за bTV от Басейновата дирекция.

Еколози са на друго мнение. „ Наличието на тежка техника и строителни работи и по Закон за устройство на територията се приема за строителство, тъй че виновната институция би трябвало да е Министерство на районното развиване и благоустройството “, разяснява Спас Узунов от Българска фондация „ Биоразнообразие “.

От Министерството на терионалното развиване обявиха за bTV, че за плажовете дава отговор Министерството на туризма. Резултат от тяхната инспекция още няма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР