Министерството на туризма води преговори с представители на Европейската комисия

...
Министерството на туризма води преговори с представители на Европейската комисия
Коментари Харесай

Преговаряме с ЕК за компенсаторни мерки за туристическия бранш

Министерството на туризма води договаряния с представители на Европейската комисия за изработването на обезщетителни ограничения, предвид на цялата сериозна външно-политическа обстановка. Ведомството и българският туристически отрасъл работят върху оформянето на тези ограничения. Това оповестиха от министерството на туризма.

Министърът на туризма Зарица Динкова уточни, че антиковидният и след ковидният спомагателен пакет са изпълнили своята роля. По думите й Европа и Светът са изправени пред нови спешни обстановки поради военните спорове в Украйна и линията Газа. Тя посочи, че поради близостта до споровете следствията са по-тежки за българския туризъм.

Динкова съобщи, че въпросът с удължаването на Данък добавена стойност ставката от 9% за сектора е подложен пред Европейска комисия. Към момента обаче индикациите в тази посока са по-скоро отрицателни, защото браншът към този момент се е възползвал от тази мярка, а повторното ѝ осъществяване е невероятно, разясни министърът.

Ние ще се фокусираме в договарянията и разчитаме на партньорството ни с бизнеса в това отношение. Съвместно ще разработим нашето предложение за нов пакет от помощи за България и Румъния, тъй че туризмът у нас да бъде обезщетен, тъй като точно той сега не е равнопоставен с туристическия отрасъл в Европа , добави Динкова.

Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) акцентира, че още при започване на предходната година бизнесът е повдигнал този въпрос, само че едвам в този момент са подхванати съответни стъпки за разрешаване на казуса.
 Преговаряме с Брюксел за запазването на 9-процентната Данък добавена стойност ставка за туроператорите
Преговаряме с Брюксел за запазването на 9-процентната Данък добавена стойност ставка за туроператорите

Усилията на държавното управление са ориентирани към повишение на приходите и подобряването на имиджа на страната ни като благонадежден партньор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР