Министерството на туризма ще изплати над 9,5 млн. лева на

...
Министерството на туризма ще изплати над 9,5 млн. лева на
Коментари Харесай

Министерството на туризма ще изплати над 9,5 млн. лева на туроператорите

Министерството на туризма ще изплати над 9,5 млн. лв. на 32 туроператори по мярката за държавна помощ от 35 евро на седалка. Целта на дотацията е да се подкрепи възобновяване на туристическия бранш от пандемията COVID-19.

По мярката посредством Системата за национални вложения (СУНИ) са постъпили 139 заявки за разпределяне на държавна помощ на стойност 19 350 450 лв.. Две от заявките са оттеглени преди разглеждане от комисията, утвърдени са 64 планови оферти, подадени от 32 туроператори, а други 73 са отхвърлени. Заявления са прегледани от комисия с присъединяване на външни специалисти, които са изготвили оценки за сходство с условията на нотифицираната от Европейската комисия скица за държавна помощ.

Отпуснатите средства след решение на Министерски съвет са в размер на 9 571 588 лв. и е в рамките на авансово утвърждения от Европейската комисия бюджет на мярката от 22.03.2022 година Отпуснатите средства са въз основа верифицирани 139 825 задгранични туристи, които са употребили чартъри за проведени туристически пътувания от 01.06.2021 година до 14.05.2022 година

С наредбата на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние и за превъзмогване на последствията от пандемията се планува две години след анулацията на изключителното състояние Министерството на туризма да дава на туроператори, които употребяват въздушни превозвачи с годен действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до Република България за туризъм, държавна дотация в размер на 35 евро за всяка седалка от оптималния пътнически потенциал на самолета за всеки полет.

Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в Република България, единствено за полети с потенциал от не по-малко от 100 места. Мярката съставлява скица за даване на държавна помощ за подкрепяне на туроператори, които дават туристически пакети на консуматори с краен пункт на идване територията на Република България за намаляване на социално- икономическите последствия за туристическия бранш от пандемията COVID-19 и обезпечаване на опция на предприятията снабдители на туристически услуги в Република България да се възстановят от рецесията и стабилизират ликвидността си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР