Министерството на туризма публикува на интернет страницата си проект за

...
Министерството на туризма публикува на интернет страницата си проект за
Коментари Харесай

Вижте как ще работят хотелите и заведенията в тях от утре

Министерството на туризма разгласява на интернет страницата си план за подробни инструкции за действие на местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения след анулация на изключителното състояние в Република България. Те са одобрени от министъра на туризма Николина Ангелкова и утвърдени от Министерството на здравеопазването.

Документът се базира на напътствията от Министерството на здравеопазването съгласно разпоредбите на Световната здравна организация и Европейския център за предварителна защита и надзор на болестите. Мерките, препоръчани в текста, са свързани с активността на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или независими, които имат открити площи (тераси, градини и други такива пространства). Като се има поради, че туристическите обекти са разнообразни по своето териториално местонахождение, предопределение, функционалности, дизайн, употреба и ръководство, акомодациите следва да се вършат самостоятелно, само че по този начин, че да подхождат на този документ.

Окончателно! За да се избави туризмът, чадърите и шезлонгите ще са на половина по-евтини

Сред общите правила се показва, че ще се съблюдава физическа отдалеченост от най-малко 1,5 м сред хората. Трябва да се слагат дозатори с дезинфектанти, налични за гостите и чиновниците в другите пространства и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и така нататък

В лоби пространствата местата за сядане би трябвало да са на минимум 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се позволява. Те ще би трябвало да съблюдават отдалеченост при вписване или овакантяване на обекта. Ползването на асансьорите се лимитира до най-малък брой лица.

Изхранването на посетителите ще се реализира единствено в откритите елементи на заведенията за хранене в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е прилагане на бюфет, само че единствено в случай че храната е подредена зад транспарантна бариера и даването й се реализира от чиновник с маска и ръкавици. Не се позволява самообслужване и директен контакт на гостите с храната.

Разполагането на масите с места навън ще става по метод, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м сред тях и за не повече от 4 лица на маса.

Според напътствията е позволено използването на басейни като независими обекти, без прилежащи други оборудване за СПА процедури и развлечения. Персоналът, обслужващ басейна, съблюдава спазването на разпоредбите за сигурност и физическа отдалеченост сред посетителите и обезпечава стационарен антисептичен дозатор в зоната към басейна.

В балнео-, СПА и другите аналогични центрове, прилежащи към местата за настаняване или независимите, ще работят единствено басейните, в това число и с минерална вода, при прецизно съблюдаване на санитарно-хигиенните правила. Възможност за цялостно действие на тези обекти ще има след смяна на заповедта на министъра на опазването на здравето съгласно епидемиологичната конюнктура.

Проектът ще помогне на бизнеса да се приготви оптимално бързо за летния сезон и за отваряне на туристическите обекти след изключителното състояние у нас. Съдържанието е разграничено на две съществени елементи – ограничения за осъществяване от личния състав и ограничения за съблюдаване от страна на туристите. Детайлно са разказани базовите функционалности, оборудването и обслужването на рецепциите, лоби зоните, стаите за посетители и за личен състав, местата за хранене, за спорт, за развлечения, конферентните зали и прочие

Конкретните указания са ориентирани в четири посоки:

1. Осигуряване сигурността на служителите/персонала;

2. Осигуряване сигурност и сигурност за гостите в обектите;

3. Превантивни процедури при подозрение за коронавирусна зараза от чиновник по отношение на различен служител;

4. Процедури, които би трябвало да се съблюдават при подозрение за коронавирусна зараза на гост/гости.

Специален акцент е подложен върху дезинфекционните мероприятия в туристическите обекти, както и на техническата поддръжка и обвързваното с нея обслужване.

Местата за настаняване би трябвало да разполагат с помещение за изолираност при нужда, като се показва, че не се карантинират обектите. Указанията ще подлежат на развиване съгласно смяната на антипандемичните ограничения и други условия, свързани с разпространяването на COVID-19 в страната.

Хотелите в Русе чакат първите туристи, обмисля се специфична декларация за ковид

Целите на документа са повишение сигурността и запазване здравето на чиновниците в туризма, минимизиране риска от заразяване на потребителите на туристически услуги и други външни лица (включително доставчици), съблюдаване на физическото разграничаване и понижаване на контактите в тези обекти, както и съгласуване на дейностите заради епидемиологичната обстановка.

Пълните инструкции може да видите тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР