Министерството на туризма преведе 30 млн. лв. по сметките на

...
Министерството на туризма преведе 30 млн. лв. по сметките на
Коментари Харесай

Министерството на туризма преведе 30 млн. лв. на туроператорите и хотелиерите |

Министерството на туризма преведе 30 млн. лева по сметките на туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите, СПА и фитнес центрове и други компании в туризма. Това.

Средствата са безплатна държавна поддръжка и отиват в 2220 компании. Те се дават еднократно и се разпределят на симетричен принцип по отношение на броя на подадените и позволени до разглеждане заявки за подкрепяне и осъществения оборот без Данък добавена стойност през 2019 година, само че самостоятелният оптимален размер на помощта за допустимите претенденти не може да надвишава 20% от този оборот. Безвъзмездната финансова помощ, която всяко едно дружество получава, е в размер на 1,14% от осъществения оборот за 2019 година

Общият брой на претендентите, подали заявки по схемата в границите на открития период, беше 2799, само че близо 600 компании са отпаднали, защото не дават отговор на изискванията за спад на оборота или имат отговорности към страната, изясни министър Проданов.

Най-много средства от помощта получават огромните туроператори и хотелиери. Рекордните над 889 000 лева отиват при сдруженията, които се свързват с Георги Велчев, брат на някогашния финансов министър от Национална движение „Симеон Втори" Милен Велчев, откри инспекция на TravelNews в листата на утвърдените компании. Това са компаниите „ Академика Сий Палас “ АД (292 000 лева.), „ Съни травел клуб “ ЕООД (235 000 лева.), „ Съни травел “ ЕООД (204 000 лева.) и „ Сандроуз холидейз “ ЕООД (158 000 лева.). Свързаното лице сред тях е шефът Веселин Божидаров Данев, наследник на починалия някогашен ръководител на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Божидар Данев. Хотелите в групата са трите Sol Nessebar Bay & Mare и Sol Nessebar Palace сред Несебър и Равда, два в комплекса Meliá Sunny Beach resort в курорта Слънчев бряг, два в комплекса Sol Luna Bay в Обзор, хотелите Helios Spa, Apollo Spa Resort, Melia Grand Hermitage и новият Poseidon Beach Resort в Златни пясъци.

Курортът „ Дюни “ на пернишкия предприемач Людмил Стойков получава 275 000 лева от Министерството на туризма. Той е прочут още с бизнеса със стомана и скрап, спонсорството на президентската акция на Георги Първанов и мегаделото по САПАРД. По случая с източването на еврофондове беше оневинен. Стойков закупи преди към три години някогашния хотел “Родина ” на пл. “Руски монумент ” в София, който следва да бъде открит през 2022 година след главен ремонт и с ново име Astoria Grand hotel Sofia.

На „ Феърплей пропъртис мениджмънт “ е преведена дотация от 242 000 лева Компанията оперира под марката FPI Hotels & Resorts и е благосъстоятелност на строителелния бизнесмен Марио Захариев, демонстрира информация в Търговския указател. В София веригата има хотелите " Арена ди Сердика ", " Кристъл Палас ", хотел " Хил " и апартаментните къщи " Изток " и " България ". Освен това има два ваканционни обекта " Санта Марина " до Созопол и Хотел, СПА и Апартаменти " Св. Иван Рилски " в Банско.

„ Дит хотели “ ООД на предприемачите Румен и Ваклин Чандърови получава 215 000 лева от помощите, демонстрира справката. Компанията е притежател на два хотела в Слънчев бряг – „ ДИТ Маджестик Бийч Резорт “ и „ ДИТ Еврика Бийч Клуб Хотел “. Румен Чандъров е считан за доближен до някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е притежател на футболния клуб „ Септември “- София и на детската футболна школа „ ДИТ “ в Драгалевци. Чрез сдружението „ Топ бет “ ООД взима лиценз за хазарт и развива уеб страницата за онлайн залагания 8888.bg. Чандъров строи ваканционен комплекс в Доминиканската република.

Столичният хотел „ Балкан “ (бивш „ Шератон “) взима 186 000 лева държавна дотация. Той е благосъстоятелност на кипърската офшорка „ Потамиро Лимитид “. „ София Хотел Балкан “ е част от „ Luxury Collection “ на международната хотелска верига Marriott.

„ Сънсет ризорт мениджмънт “ е със 155 000 лева от страната. Компанията е притежател на комплекса „ Сънсет ризорт “ в Поморие. Тя се свързва с предприемача от Драгоман Боян Бонев, прочут и като Боян Желязков. Той беше концесионер на южния плаж в Несебър. Има още обекти в Ахтопол и Ахелой.

Голф игрището „ Лайтхаус голф енд СПА хотел “ край Балчик взима 118 000 лева Собственост е на строителната компания „ Бараж и Ко “ на Георги Чуклев. На компанията „ С, Б, Роял хотелс “ са преведени 114 000 лева Те е благосъстоятелност на Мартин Маринов, демонстрира информация в Търговския указател. Той е наследник на Димитър Маринов, прочут като междинния Маргин. Братята Маргини са измежду ръководителите на силовата формация СИК от 90-те години дружно с Младен Михалев – Маджо, към която е пречисляван и Бойко Борисов. Маргините и Маджо имат ползи по Българското Черноморие и имат редица концесии на плажове, които им бяха предоставени от някогашния министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова. „ С, Б, Роял хотелс “ държи хотел „ Империал палас “ (бивш „ Виктория палас “ на Ветко Арабаджиев).

От туроператорите най-вече пари получава „ Туристическа организация Солвекс “ – 635 000 лева, демонстрира справката на Министерството на туризма. Тя се занимава с входящ и произлязъл туризъм. Работи главно на съветския пазар, от където води най-вече туристи, и е сътрудник на съветската самолетна компания S7 в България. Компанията е благосъстоятелност на Галин Георгиев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите организации (БАТА). Следва „ Клуб Магелан “ ООД с 634 000 лева Туроператорът е учреден през 2006 година във Варна. Работи произлязъл и входящ туризъм. Собственост е на Иван и Йовка Иванови.

На трето място е туроператорът " Абакс " ЕООД с 424 000 лева Фирмата прави многочислени автобусни и чартърни стратегии за българи в чужбина. Работи на редица пазари като Турция, Египет, Тунис, Мароко, Гърция, цяла Европа и други дестинации. Нейните стратегии се продаваха от към 1000 сътрудници в страната преди рецесията. Собственост е на " Травел медия " АД с шеф Горчо Пасев. Четвъртото място е отредено за „ Теди-кам “ ЕООД, Бургас с 345 000 лева Компанията работи главно входящ туризъм, като води туристи у нас от Русия, Украйна, Молдова, Беларус и други страни от Източна Европа. Собственост е на Тодор Камарашев.

Следва „ Емералд травел България “ ООД с 329 000 лева Туроператорът също води българи в чужбина. Собственост е на Асен и Янка Хитови. Тя е ръководител на Българската асоциация за произлязъл туризъм (BOTA), в която членуват малцина туроператори и не е национално представителна организация. Компанията „ Премиер турс “ ЕООД взима 230 000 лева Създадена е през 1998 година и към днешна дата е благосъстоятелност на интернационалната компания Go Global Travel (базирана в Израел) и представител на American Express Global Business Travel в България. Туроператорът е профилиран в предлагането на самолетни билети, хотелско настаняване, круизни пътувания, образуване на мероприятия, прехвърляния, коли чартърен и други Работи с доста туроператори и туристически сътрудници в страната. Управители са Мария Московска, Офир Езра и Гил Шехтер.

На „ Руал травел “ са преведени 202 000 лева, което значи, че е осъществила оборот от 18.4 млн. лева през 2019 година Компанията и нейният шеф Румяна Балтова са измежду учредителите на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение бъдеще за туризма “. Румяна Балтова беше една от водачките на митингите на туроператорите през 2020 и 2021 година

„ Посока ком “ ООД усвоява 194 000 лева Туроператорът е част от групата на самолетната компания „ България ер “ и „ Химимпорт “. Компанията „ Онекс тур “ ЕООД е получила 176 000 лева Тя е основана през 2013 година и е профилирана в организирането на екскурзии до Турция, Мароко, Египет и Русия. Туроператорът прави чартърни стратегии. Собственост е на Арсени Наумов, демонстрира информация в Търговския указател, оповестява TravelNews.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР