Министерството на туризма открива телефонна линия за сигнали свързани с

...
Министерството на туризма открива телефонна линия за сигнали свързани с
Коментари Харесай

Създадоха телефон за нередности в туризма

Министерството на туризма открива телефонна линия за сигнали свързани с нередности по Закона за туризма. От през вчерашния ден, 10 април тя е дейна и непрекъснато консуматори ще могат да дават информация за противозаконни или недобри практики в бранша. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова в утринния блок на Нова телевизия. Тя посочи, че всеки работен ден сред 9 и 17:30 специалисти от министерството ще изслушват и записват сигналите, през останалото време това ще става посредством автоматизирана система, която ще се ревизира навреме.

Телефонът е 02/9046895, като цената на 1 мин. диалог ще е на цената на мобилния проект на потребителя и няма да има спомагателна надценка. Сигнали може да се изпращат и на е-mail: [email protected]. Министърът уточни още, че новата линия ще съществува дружно с открития през предходната година телефон за сигнали за нередности по плажа, която  потвърди своята успеваемост.

Хотел “Чифлика Палас Ризорт и Релакс “, станал прочут като хотела на ужасите, е затворен, заяви министър Ангелкова. И добави, че това е станало с помощта на напъните на министерството и взаимната работа  с РЗИ Ловеч.

В момента виждам пропуски в последващия надзор, по тази причина се стига до такива крайни случи, разяснява министърът. По тази причина се приготвят промени в Закона за туризма, с които се планува основаване на звено за надзор към министерството. Правомощията на Министерството на туризма са да категоризира местата за настаняване и след 5 години, когато подадат заявление за прекатегоризация, се прави инспекция. В момента би трябвало да чакаме различен орган да ни алармира за нередности, с цел да стартираме процедура за лишаване на звезди, сподели министърът.

Надявам се сходни случаи да са спорадични, показателно за това е противоположната връзка, която имаме от огромните туроператори. Мнението им за 4-5 звездните хотели е доста позитивно, сподели министър Ангелкова. Доказателство за това е, че висококатегорийните хотели за това лято за резервирани на 90%. Очакваме доста добър летен сезон с растеж сред 5 и 10%, съобщи министърът. През лято 2017 година отбелязахме нарастване от 5,7% на задграничните туристи, с което посетителите  доближиха 5,3 млн. в интервала юни-септември.

Относно фрагментите в бранша, министър Ангелкова осведоми, че и тази година ще има наети сезонни служащи от трети страни. И напомни, че през предходната година наетите в бранш хотелиерство и ресторантьорство бяха над 4000. Това е краткотрайно решение на проблема  с квалифицираните фрагменти, на срещи с сектора обсъждаме способи са възстановяване на изискванията за труд и обосноваване на заетите в бранша, уточни още министърът.

Тя добави, че Министерството на туризма и Българският червен кръст работят взаимно за промени в Наредбата за водното избавяне, която е призната през 1996 година. Документът е важен  има потребност от осъвременяване на изискванията  към нужното наложително съоръжение на избавителните постове, с което да се обезпечат още по- положителни условия за опазване на живота и здравето на българските и задгранични туристи. С промените се планува да бъдат налагани санкции за наематели и концесионери, в случай че разпореждат на спасителите активност, друга от директните им отговорности по водно избавяне, безапелационна бе  министър Ангелкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР