Министерството на туризма, което се ръководи от служебния министър Евтим

...
Министерството на туризма, което се ръководи от служебния министър Евтим
Коментари Харесай

И Евтим Милошев изхарчи пари за реклама на летния сезон без ефективност

Министерството на туризма, което се управлява от служебния министър Евтим Милошев, се похвали с проведена реклама на България на 15 пазара за летния сезон на 2024 година Сред тях са Германия, Англия, Полша, Румъния, Чехия, скандинавските страни и други, демонстрира информация, предоставена на TravelNews. В информационния микс са включени цифрови и онлайн платформи, радио и телевизия, които министерството употребява целогодишно за  поощряване на визитите към страната. От справката не излиза наяве за какъв брой изразходвани средства става въпрос.

„ Никой не мери резултата от рекламата на България, а просто се изливат едни пари от Министерството на туризма. Само те си знаят къде и какво популяризират и до какви публики се стига “, разяснява пред TravelNews Димитър Попов, ръководител на новата Българска асоциация за устойчвив туризъм и шеф на туроператора „ Пенгуин травъл “, който оперира и на датския пазар. Според него изборът на български и непознати медии, както и рекламата на българския туризъм, не са коментирани с сектора авансово. „ Бизнесът би трябвало да знае по какъв начин се харчат парите и какъв е резултатът. Кой е чувал нещо за рекламата на България, какви клипове и визии се употребяват? “, пита Димитър Попов.

От години се харчат едни милиони като се популяризира по един и същи метод, без да се знае концепцията и задачата. Освен това се употребяват остарели материали, сподели той. Попов акцентира, че националният портал bulgariatravel.org е морално стар и в безобразно положение.
„ Вече четвърта година страната ни няма нов клип и възобновяване на марката “, разяснява пред TravelNews доцент доктор Десислава Алексова, учител в Международното висше бизнес учебно заведение и специалист в Българската туристическа камара. Последни видео клипове бяха направени преди 4 години от тогавашния вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова. След нея за никой министър това не беше приоритет.

„ Боршурите, с които Министерството на туризма популяризира България, са остарели и единствено се препечатват едни и същи от 20 години. Трябва да бъдат направени нови с съвременно графично оформление, фотоси и текстове “, счита Десислава Алексова. Според нея се хвърлят едни пари на вятъра да бъдат рекламирани единствено огромните общини и дестинации, които по този начин или другояче развиват туризма. Трябва да се подкрепят и по-малките общини, в които е капацитетът за привличане на туристи, акцентира тя.

Реално неналичието на ефикасна реклама докара и до по-слаб летен сезон по Българското Черноморие. Такава нямаше и на вътрешния пазар, тъй като българите се насочиха главно към прилежащите Гърция и Турция.

Министерството на туризма уточни още, че през юни е стартирала и  4-месечна рекламна онлайн акция в платформата eSky на 4 пазара – Англия, Германия, Полша и Италия. Тя подчертава върху разнообразните оферти за туризъм в страната ни като комбинирани с културни събития, визити на естествени забележителности и неповторими прекарвания, налични освен през лятото, само че и когато и да е на годината, обясниха от Министерството на туризма.

По време на летния сезон са извършени голям брой опознавателни пътувания за задгранични публицисти, инфлуенсъри, влогъри, блогъри, снимачни екипи, туроператори и други Такива бяха проведени за гости и водачи на мнение в травъл бранша от Испания, Румъния, Полша, Узбекистан, Нидерландия, Италия, fVW - Германия, Кувейт, Латвия, Норвегия и Германия, споделиха от ведомството. Според Димитър Попов би трябвало да се отчетат пред бизнеса оповестените публикации и материали от публицистите и инфлуенсърите. Информацията би трябвало да бъде обществена, с цел да се види резултатът от изявленията.

Със взаимни старания на Министерство на туризма, fvw|TravelTalk (най-популярната и авторитетна медия за туризъм в Германия), концесионера на Летище Бургас и Летище Варна - „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД, Асоциацията на инкаминг организациите в България, Libena Bulgarian Hotels (Melia Hotels), беше извършено огромно събитие „ Erlebe Bulgarien “/„ Изживей България “. То се състоя при започване на месец юни в Несебър и събра на едно място над 180 основни представители на туристическия отрасъл от Германия, Австрия и Швейцария.

Министерството на туризма е осъществило още и рекламни акции за поощряване на вътрешния туризъм в български национални медии и се поддържат редица национални конгреси, фестивали и знакови събития в България, които съставляват платформа за разпространение на културен и градски туризъм, винен и кулинарен, еко и авантюристичен туризъм и други Пример за това са Празници на изкуствата Аполония, Международно туристическо ревю „ Културен туризъм “, Дунав Ултра, Градски винени фестивали в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и др.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР