Министерството на туризма изплати малко над 2.2 млн. лв. на

...
Министерството на туризма изплати малко над 2.2 млн. лв. на
Коментари Харесай

Черноморските общини получиха 2 млн. лв. за реклама

Министерството на туризма изплати малко над 2.2 млн. лева на черноморските общини, сключили контракти по новата стратегия за реклама на туризма. Това стана ясно от думите на служебния отраслов министър Евтим Милошев, който бе изслушан по време на първото съвещание на Комисията по туризма към Народното събрание.

Изплатената сума съставлява 50% от средствата, които общините би трябвало да получат според подписаните контракти през декември 2023 година

Останалите средства ще бъдат изплатени след финалното отчитане по програмата, което ще се случи сред септември и декември “, посочи Милошев.

Припомняме, че постоянният министър на туризма Зарица Динкова разгласи коренна смяна в модела на финансиране на туристическата реклама на общините по Българското Черноморие.
По нова тактика: Туроператори и общини мислят рекламата на Черноморието
Тогава ведомството отвори за кандидатстване процедура „ Програма за финансиране на маркетингови действия на туристически услуги в черноморските общини в България “. Идеята е да се сътвори публично-частно партньорство сред локалните управляващи и страната. Като за задачата Министерството на туризма отдели 5 млн. лева от бюджета на ведомството. Финансовата помощ, която се отпуска по Процедурата, е 60 на 100 от общия размер на бюджета на плана. Останалите 40% от финансирането за осъществяване на плана, следва да бъдат обезпечени под формата на лично съфинансиране от бенефициента.
Пари без надзор
От изявлението на Евтим Милошев излиза наяве, че Министерството на туризма няма директен надзор върху средствата, които се изразходват по подписаните контракти.

Аз заварих тази стратегия. Като идеология намирам тази процедура за положителна поради тази целеустременост, само че за нейния резултат можем да приказваме откакто стратегиите бъдат регистрирани. Не мисля, че е правилно да върша свободни разсъждения “

Така той отговори на въпрос от ръководителя на комисията Цончо Ганев дали министерството може да каже на дадена община, че плануваните средства за дадена акция са прекомерно доста.

Ако тези стратегии се окажат неефективни, ще търсим нови. Нашите курорти имат потребност както от обща реклама, по този начин и от целеви планове, в които да се провежда посещаемостта на огромните ни курорти “, сподели още Евтим Милошев.
Законодателни начинания
От изявленията на служебния министър стана ясно, че ведомството продължава работа по по този начин чакания туристически гаранционен фонд, само че към момента е надалеч от основаването на краен артикул, който да бъде импортиран в Народното събрание за гласоподаване. По сходен фонд в България се работи повече от 10 години, само че досега към момента не е признат.
МТ задейства процедурата по основаване на туристически гаранционен фонд
Евтим Милошев сподели още, че кметовете на общини, потърпевши от пожарите, са подали имената на 13 души, които са останали без домове и могат да бъдат настанени в хотели.

Министърът означи, че в случай че други хората, които имат адресна регистрация – краткотрайна или непрекъсната – в къщи, които са наранени в пожарите през юни и юли, и имат предпочитание, могат незабавно да се възползват от по този начин наречената украинска стратегия и да бъдат настанени в места за настаняване по смисъла на Закона на туризма.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР