Министерството на труда и социалната политика ще предложи минималната работна

...
Министерството на труда и социалната политика ще предложи минималната работна
Коментари Харесай

Гьоков обясни как пенсионерите да изчислят с колко ще се повишат доходите им

Министерството на труда и обществената политика ще предложи минималната работна заплата да се пресмята като 50% от междинната. Това сподели в ефира на общественият министър Георги Гьоков.

По наши сметки се пада към 770 лв.. От 1 януари ще използван това предписание. Настояването ни беше това да се случи от 1 юли. Не знам по какъв начин ще се развие инфлацията, само че считам, че някъде към 800 лв. ще се наложи да бъде минималната работна заплата от януари 2023 година, предвижда министърът.

Гьоков изясни и по какъв начин ще бъдат изчислявани приходите на пенсионерите в България.

"Изчисляваме самостоятелната пенсия по 10% + така наречен COVID-добавка от 60 лв. ", сподели министърът.

По думите му това е предлагането на общественото министерство и на Националния застрахователен институт пред Народното събрание.

"Тук би трябвало да прибавим и корекционните добавки. Става въпрос от 50 стотинки до към 60 лв.. Така по сметките минималната пенсия ще стане 467 лв. ", изясни още Гьоков.

"Ако някоя пенсия остане под 467 лв., пенсионерът въпреки всичко ще получава 467 лв.. Идеята ни е да запазим покупателната дарба във времена на инфлация ", добави той.

Според министъра е най-добре да бъдат подпомагани най-бедните, тъй като по този начин ще усещат поддръжка, само че, по думите му, "нашата обществена система е тромава и нереформирана и не можем да достигнем до най-бедните хора “.

С проекта за възобновяване този проблем ще бъде преодолян, увери Гьоков и съобщи, че пари ще има с актуализацията на бюджета.

"Много се спекулира и с вземането на заеми, само че нямам проблеми с това, в случай че страната съумява да ги обслужва и да са в границите на критериите на Европейския съюз ", сподели още той.

Министърът изясни също, че България е една от страните с най-ниски задължения.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР