Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и териториалните структури

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и териториалните структури
Коментари Харесай

МТСП и Агенцията по заетостта се мобилизират заради съкращенията в Марица-изток 3

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и териториалните структури на Агенцията по заетостта са в цялостна готовност да обезпечат оптимално подпомагане в адаптирането към пазара на труда на чиновниците в Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", които ще бъдат съкратени. Това увещание насочи отрасловият министър Иванка Шалапатова на среща с изпълнителния шеф на централата Васил Щонов.

Повод за диалозите е да редуцира към една трета от личния състав - до 160 души. В тях участваха политическия кабинет на Шалапатова, шефът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов и представители на КНСБ и КТ " Подкрепа ". Информация за срещата беше публикувана от пресцентъра на МТСП.

Съкращенията ще стартират в средата на месец май , когато изтича плануваният по закон 45-дневен период от уведомлението за процедура за всеобщи уволнения. В централата и корпоративния офис на " КонтурГлобал Марица Изток 3 " работят общо 450 души.
 Протест на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско
Протест на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско

Те организират автошествие от Раднево до Нова Загора

" За нас е значимо те да имат най-малък престой отвън претовареност, да не губят мотивация и да са добре осведомени за опциите, които им се оферират ", съобщи Иванка Шалапатова в наличието и на шефовете на бюрата по труда в Стара Загора, Раднево, Хасково и Димитровград. Всички те са в подготвеност да стартират да работят с служащите, които ще бъдат освободени.

Васил Щонов предложи на представителите на синдикатите да стартират незабавно работа по картографиране на уменията на чиновниците , чието редуциране следва. По думите му през идващите няколко седмици ще стартира идентифицирането на чиновниците, които да бъдат освободени първи съгласно критериите, контрактувани със синдикатите. Договорени са компенсации в размер от 6 до 10 месечни работни заплати. " За нас е значимо обаче да помогнем на освободените служащи да изградят нови умения, а на тези, които ще останат в централата, да осигурим образование, с цел да се включат в построяването на нови мощности с по-малък въглероден отпечатък ", посочи Щонов.

Съкратените чиновници ще имат опция да се записват в бюрата по труда и да получават обезщетение в размер на 60% от междинния си застрахователен приход за последните две години, като според новия оптимален дневен размер на компенсацията за безработица таванът е 2250 лева. Максимумът за приемане на компенсацията е една година при над 15 години застрахователен стаж, насъбран след 2001 година Работниците ще могат също да се запишат на курсове за подготовка и преквалификация, финансирани по Програма " Развитие на човешките запаси " на МТСП, с цел да могат да си намерят работа, в това число и по новите планове на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ". Ръководството на централата чака тя да проработи през втората половина на годината.
 Министерството на енергетиката търси нови вероятности за
Министерството на енергетиката търси нови вероятности за " Марица Изток "

Румен Радев акцентира нуждата от привличане на качествени вложители

В идващите дни ще бъде подписан контракт за безплатна финансова помощ по план " Адресиране на провокациите на пазара на труда ". Парите ще бъдат обезпечени по Програмата " Развитие на човешките запаси ". Проектът цели картографиране на наличните умения и настройките за развиване на заетите лица в Топлоелектрическа централа и въглищните мини, наранени от енергийния преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Събраната информация при картографирането на уменията ще послужи на работодателите в трите области, търсещи работна мощ, на бъдещи вложители за осъществяване на бизнес вложения, а също и за създаване, обмисляне и даване на подобаващи ограничения за кариерно развиване, за повишение на квалификацията и за преквалификацията на засегнатите лица.

Освен това на равнище Министерски съвет е образувана междуведомствена работна група с присъединяване на всички шест министерства - на енергетиката, стопанската система, нововъведенията, районното развиване, околната среда и финансите, координирана от МТСП. Работната група би трябвало да сътвори повсеместен проект за обективен преход на лицата, наранени от затварянето на мините и топлоцентралите в Маришкия басейн. Предвижда се тя да заседава през втората седмица на април.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР