Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще съдейства на община

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще съдейства на община
Коментари Харесай

Безводието в община Свищов: МРРБ ще съдейства за решаването на проблема

Министерството на районното развиване и благоустройството ще спомага на община Свищов за разрешаване на казуса с водоснабдяването на село Българско сливово, което поради неналичието на вода е на режим, оповестиха от министерството.

Затова се договориха на среща министър Иван Шишков, кметът на общината Генчо Генчев и регионалният шеф на област Велико Търново инж. Георги Гугучков.

В срещата участваха и заместник-министрите Поля Занева-Димитрова и Захари Христов, съветниците Валентин Граматиков и Георги Владов, както и представители на „ Български ВиК Холдинг “ ЕАД.
 Министерство на районното развиване и благоустройството
Още в идващите дни ще стартира замяна на мощно компрометирания довеждащ тръбопровод до селото, който е с дължина към 3 км. За обекта има издадено позволение за градеж от общината, както и нужната планова документи.

Кметът Генчо Генчев означи, че причина за проблемите с водоснабдяването е остарелият тръбопровод, който е построен през 60-те години на предишния век. От компрометираната тръба се губят 80% от подаваните количества вода за селото, което прави обстановката трагична.

Министър Шишков увери, че министерството ще бъде поръчител хората да имат качествено водоснабдяване и моли за оптимално бързо довеждане докрай на строителните работи. 

По време на срещата бяха разисквани и проблемите с водоснабдяването в област Велико Търново. Областният шеф инж. Георги Гугучков съобщи, че към днешна дата общо 25 селища в региона са на режим.

По думите му съществена причина за това е спадането на дебита на локалните водоизточници и остарялата водопроводна мрежа, която основава редица проблеми . Заради отхвърли на общини от региона ВиК сдружението, което я обслужва, не е част от „ Български ВиК холдинг “ ЕАД.

Това мощно лимитира опцията за незабавни интервенции при сходни рецесии. Министър Шишков акцентира, че влизането на ВиК-Йовковци в холдинга ще даде опция за повече вложения и поддръжка във връзка с ВиК услугите, както и по-бърза интервенция при незабавни обстановки за решение на проблемите.

„ Смисълът на ВиК холдинга е да подкрепя ВиК сдруженията . В момента област Велико Търново е лишена от този комфорт “, разяснява арх. Шишков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР