Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предостави 129,3 млн.

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предостави 129,3 млн.
Коментари Харесай

Милиони потичат към България по нова мярка

 Министерството на районното развиване и благоустройството ще даде 129,3 млн. лева посредством Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година за битка с разпространяването на COVID-19 в страната и за основаване на резистентност на здравната система при работа в условия на пандемични рецесии. Средствата се обезпечават от общия финансов запас, избран за България, по новия инструмент на Европейски Съюз – REACT-EU, като за задачата в Оперативна програма “Регионално развитие” се основава нова Приоритетна ос - 9 " Подкрепа за здравната система за справяне с рецесии ". Решението бе взето на онлайн съвещание на Комитета за наблюдаване на оперативната стратегия, управлявано от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган Деница Николова. Участие взеха и Рейчъл Бюмонт – заместник-началник на отдела за България, Хърватия и Словения в Европейската комисия, и Йо Говаертс от Генерална дирекция " Регионална и градска политика " в Европейска комисия.

Със средствата ще се финансират планове на Министерството на здравеопазването, което като бенефициент ще работи в партньорство с общините или общинските лечебни заведения за използването на съответни ограничения в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. Сред плановете, които ще се поддържат са откриване на браншове за лекуване на ковид с нужното  здравно и болнично съоръжение. " Целта ни е да реализираме изцяло и цялостно модернизиране на звената за лекуване на пациентите с COVID-19 ", уточни зам.-министър Николова. 

По новата предпочитана ос ще се финансират и ограничения за повишение на потенциала на центровете за трансфузионна хематология в София и Варна за диагностика на COVID-19. Освен проби за ковид в двата центъра ще се доставят уреди за добиване на кръвна плазма, която се употребява за лекуване на болни от вируса.

През м. година Министерство на регионалното развитие пренасочи 40,4 млн. лева Оперативна програма “Регионално развитие” към Министерството на здравеопазването за обезпечаване на най-необходимото здравно съоръжение и консумативи за битка с ковид в страната.

На съвещанието зам.-министър Николова показа и информация за напредъка и настоящото положение на Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020 година Към днешна дата програмата е изпълнена на 97.4 %, контрактувани са планове за над 100% от общия бюджет, който е 3,1 милиарда лева, 62% са разплатените средства, а доказаните и изплатени средства от страна на Европейска комисия са 43%. Само за м. година в изискванията на пандемия са подписани 126 контракта за 400 млн. лева " Програмата се извършва с ускорени темпове, няма никакви опасности от загуба на средства или несъблюдение на договорите ", уточни зам.-министър Николова. Въведено е и 100% електронно обслужване от страна на Управляващия орган, което оптимално улеснява бенефициентите.

Рейчъл Бюмонт приветства положителния прогрес на Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020 година и уточни, че няма риск от несъблюдение на дейностите по нея, както и някакви закани или проблеми, свързани с работата ѝ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР