Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) няма да предлага

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) няма да предлага
Коментари Харесай

Който успял - санирал! Спират парите за 2 години

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) няма да предлага в бюджета за 2018 година пари по програмата " Енергийно възобновяване на домовете " или както към този момент е известна - Програмата за саниране. Това заяви пред публицисти министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, предава деловото издание econ.bg.

Нанков изясни, че към този момент са утвърдени планове на жилищни здания в страната за общо 700 млн. лева с обезпечено финансиране и по тях ще се работи през идващите две години. Министърът увери, че осъществяването на утвърдените планове за саниране е обезпечено с финансов запас от 1,5 милиарда лева

" През това време ще тече политически спор за това дали програмата да продължи и по какви правила ", сподели още той.

Работна група от Министерство на регионалното развитие приготвя промени, свързани с методическите инструкции, контрола, референтните цени и възможното въвеждане на съфинансиране. Имало разнообразни отзиви, а част от вероятните разновидности е съфинансиране от страна на притежателите на постройките.

Нанков въпреки всичко чака да се стигне до вероятно ново финансиране от държавния бюджет за програмата за саниране през 2019 година

" През 2018 година и 2019 година мъчно ще приключим със постройките, които понастоящем са утвърдени с контракт с Българската банка за развиване, с ресурса, който имаме ", разяснява министърът по време на браншови конгрес.

" Негативът по програмата, който се насади по политически и други аргументи, не ни дава оптимизъм да ви кажа тъкмо каква ще е сумата през бюджета през 2018 година ", разяснява той. И посочи, че следващата година ще извършват най-малко още 700 здания.

Саботажът на ТОЛ системата

Регионалният министър е безапелационен, че страната ще вкара ТОЛ системата, без значение от всички спънки и саботажи.

" Саботажът за ТОЛ системата е голям, само че значи сме на прав път, ще си я въведем и това е ", отсече той. И напомни за появилата се преди дни подправена вест за определен реализатор. Нанков разгласи, че за случая са известени способените органи.

Министърът обаче още веднъж чака обжалване на решението, което би трябвало да пристигна при започване на идващия месец.

Магистрала през Кресненското дефиле

" Изпълнението на най-сложния сектор на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле ще е зрелостен изпит за българския строителен отрасъл и по трудност, и по скорост на работа”, уточни Нанков.

През октомври се чака да пристигна позитивно решение на Министерство на околната среда и водите за екооценката на сектора през дефилето, като задачата е в средата на 2019 година да има определен строител, а през 2023 година автомагистралата да е подготвена.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР