Министерството на регионалното развитие и благоустройство спира авансовите плащания към

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройство спира авансовите плащания към
Коментари Харесай

МРРБ спира авансовите плащания към общините по проекти

Министерството на районното развиване и благоустройство стопира предплатените заплащания към общините по планове.

„ През годините на министерството се отпускат сред 2,5 до 2,8 милиарда лв. годишно, които би трябвало да бъдат изразходвани за построяването на пътна инфраструктура и благоустройство на общините. Прозрачен механизъм за надзор на изразходваните средства, заслужено подкрепяне посредством дофинансиране на общините по техните планове, финансирани с европари, са главните ни задания ". Това съобщи на брифинг районният министър Андрей Цеков. По думите му средствата към този момент няма да бъдат отпускани напълно предплатено, а ще бъдат осъществявани етапни заплащания.

Следващата седмица ще бъдат оповестени нови публични поръчки за настоящ ремонт и поддържане на пътищата, разгласи още министърът. 

Критерият ще бъде най-ниската цена.

„ Имаме тежко завещание по поддръжката на републиканската пътна мрежа. Според закона, това става въз основата на тактика, а последно е призната през 2015 година и е с небосвод 2022 година В момента няма настояща тактика и работата на АПИ не се прави съгласно стратегическия метод. Предходната е направена от Световната банка за 22 000 км пътища. Ние сме образували работна група. В контакти сме със Световната банка и Европейската банка за развиване, само че стратегическия документ се изготвя най-малко за 12 месеца. Затова АПИ работи по едногодишна капиталова стратегия за най-нуждаещите се пътища за поправки и за строителство “, сподели още Андрей Цеков.

По думите му, България няма магистрална съгласуваност със прилежащите страни и даде образец с Гърция, Румъния, Сърбия. Цеков уточни, че автомагистрала „ Хемус “ и автомагистралата от Видин до Кулата не са приключени. До края на годината може да се построи сред Видин и Мездра.

„ Ще бъдат построени и автомагистралата сред Видин и Монтана. Не е розово ситуацията и на „ Струма “ и особено Кресненското дефиле. Има два контракта - първият не е влезнал в действие, а вторият може да не се утвърди от Европейска комисия, защото имаме утвърждение единствено за еднопосочен път с две ленти. В момента се работи за две ленти. Ние считаме, че това не е сполучлив вид, както заради сигурност, по този начин и за екологията. Ние ще предложим за второ трасе по източния скат на Кресненско дефиле “, изясни министърът.

Той сподели още, че автомагистрала „ Хемус “ е различен проблем. Инхаусът е предоставен срещу закона, а превъзлагането без Закон за обществените поръчки също е незаконно. Според него е пропусната правната опция тези контракти да бъдат разтрогнати по правосъден ред в период от 1 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР