Министерството на регионалното развитие е открило нарушения при ремонтите на

...
Министерството на регионалното развитие е открило нарушения при ремонтите на
Коментари Харесай

МРРБ разкри още нарушения за милиони, този път при ремонтите на пътища

Министерството на районното развиване е разкрило нарушавания при ремонтите на пътища от републиканската пътна мрежа. Това стана ясно от думите на отрасловия министър Виолета Комитова на специфичен брифинг във ведомството.

Според разкритията по времето на последния кабинет " Борисов " под прикритието на настоящ и ремонт и поддръжка се е предписание главен ремонт на пътищата ни.

" Основният ремонт е два пъти по-скъп. Основният ремонт изисква по-дълги гаранции, а настоящият по-малки. Установихме строителни действия, които се правят по-скъпо и с по-малък надзор за качеството и без гаранции ", сподели комитова.
 Асоциация със сигнал до институциите за необезопасени пътища в страната (СНИМКИ) Асоциация със сигнал до институциите за необезопасени пътища в страната (СНИМКИ)
Десетки километри от републиканската пътна мрежа стоят месеци наред необезопасени след осъществени през лятото ремонтни действия и поддръ...

Министърът изясни, че ремонтите могат да са настоящи, превантивни и съществени, а поддръжката на пътищата, според от типа им, е ангажимент на АПИ, Министерство на регионалното развитие или регионалните шефове.

" Нашата страна всяка година отделя бюджет към 300-400 млн. лева за поддръжка на републиканската пътна мрежа. Този бюджет е на АПИ. Задачата е мрежата да се поддържа в добра кондиция с тези пари. Имаме автомагистрали, републикански и общински пътища. Тяхната поддръжка е разграничена на две. Магистралите и републиканските пътища са ангажимент на АПИ, а общинските – на общините и регионалните шефове. Ангажимент на АПИ и Министерство на регионалното развитие е да се грижи всеки ден за поддръжката на автомагистралите и републиканската пътна мрежа ", посочи Комитова.

Тя напомни, че е заварила петгодишни контракти с компании по области, които дават отговор за поддръжката.

" Те са от 2019 година до 2024 година Спечелени са с публични поръчки. Констатирахме финансови несъответствия. Например, компанията е имала контракт за поддръжка за 20 млн.лв., само че след това е получавала задачи от АПИ и е направила работа за 200 млн.лв. Така заварихме недостиг. Всички области сумарно имат бюджет за 300-400 млн.лв. и сумарно имат искания за осъществена работа за 1,5 милиарда лева Фирмите претендираха за тези пари, които не са обезпечени в бюджета ", уточни Комитова. По думите ѝ тези спомагателни пари се дават на общините в края на годината с разпореждане от Министерски съвет.
 Нанков: Ресурсът на Министерство на регионалното развитие е впрегнат в политическата акция, пострадали са елементарните хора Нанков: Ресурсът на Министерство на регионалното развитие е впрегнат в политическата акция, пострадали са елементарните хора
И в тази, трета за годината предизборна акция, тематиката за пътищата в област Ловеч неотменно присъстваше в диалозите ни с хората. На...

Текущи, а не съществени поправки

От Министерство на регионалното развитие са забелязали и друго нарушаване. Ремонтите са вписани като настоящи, а не като съществени, с цел да бъдат усвоени повече средства. Такива поправки обаче или не се осъществявали, или се правели по-евтино от плануваното . Пример беше даден от зам.-министър Иван Шишков , който сподели фотоси на правата Самоков – Ихтиман, както и на път край Камчия.

" Ние продължихме да вършим разбори и установихме следното. За ремонта на Автомагистрала „ Тракия ” в края на 2018 година по разпореждане на тогавашния министър Нанков е пожелан отчет за положението на пътищата. По същия този отчет за правата е планувано да се направи настоящ ремонт, не главен. Сумата, планувана за ремонта, е 207 млн. лева Първоначално АПИ е планувала 59 млн. лева . Вижда се, че сумата е повишена доста. Знаете какво е положението на тази права. Ровейки се в цялата тази история, се вижда, че понятието главен ремонт е обърнато, а е осъществен настоящ ремонт ", изясни зам.-министърът.

В отчета, посочен от арх. Шишков, се споделя, че 79 обекта са " пътища в неприятно положение ". За 13 от тях е имало планове за главен ремонт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР