Министерството на правосъдието на САЩ съди Тексас за плаваща бариера по границата с Мексико

...
Министерството на правосъдието на САЩ подаде иск срещу щата Тексас
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието на САЩ подаде иск срещу щата Тексас с искане за премахване на плаваща бариера по границата, която предизвиква териториални и хуманитарни опасения.

Искът в понеделник е подаден, след като миналата седмица губернаторът на Тексас Грег Абът отхвърли призива да премахне доброволно бариерата, която се простира на 305 метра от Рио Гранде.

"Твърдим, че Тексас е пренебрегнал федералния закон, като е инсталирал бариера в Рио Гранде, без да получи необходимото федерално разрешение", заяви в изявление в понеделник заместник-главният прокурор Ванита Гупта.

В допълнение към опасенията за безопасността, които бариерата поражда, Гупта твърди, че плаващата гранична стена "рискува да навреди на външната политика на САЩ" и да попречи на корабоплаването.

Мексико вече подаде жалба до правителството на САЩ по-рано този месец, обвинявайки структурата в нарушаване на граничните договори, подписани през 1944 г. и 1970 г.

Бариерата - верига от гигантски оранжеви шамандури, закотвени в коритото на реката край Игъл Пас, Тексас - е едно от последните усилия на републиканския губернатор на Тексас да укрепи границата между САЩ и Мексико в отговор на това, което той смята за хлабава имиграционна политика на федерално ниво.

Абът, открит критик на президента демократ Джо Байдън, публикува писмо по-рано в понеделник, с което сякаш покани за съдебно дело: "Тексас ще се срещне с Вас в съда, г-н президент."

Той оправда плаващата гранична стена като необходимо възпиращо средство за нелегалната миграция.

"Ако президентът Байдън наистина се грижеше за човешкия живот, той щеше да прилага федералните имиграционни закони", каза Абът. "Междувременно Тексас ще използва изцяло суверенните си правомощия, за да отговори на кризата по границата, която Байдън създаде."

Броят на незаконните преминавания от Мексико в САЩ намалява след изтичането през май на действието на дял 42 - спорна политика от времето на КОВИД, която позволяваше на граничните служители да отхвърлят търсещите убежище, без да обработват молбите им.

Американската служба за митническа и гранична защита установи, че нередовните преминавания по югозападната граница са намалели с близо 30 % от май до юни - от 206 702 "срещи" до само 144 571.

Но изтичането на срока на действие на политиката съвпадна с нови последствия за нередовното преминаване на границата. Мигрантите и търсещите убежище, които влязат в САЩ по неофициален път, могат да бъдат изправени пред петгодишна забрана за влизане в страната, както и пред потенциално наказателно преследване.

Администрацията на Байдън също така призова търсещите убежище първо да търсят убежище в страните, през които пътуват. Едва ако получат отказ, по принцип могат да търсят убежище на границата.

В понеделник Белият дом се позова на новите си усилия в областта на имиграцията, като обяви плаващата граница на губернатора Абът за "незаконна".

"Единственият човек, който сее хаос, е губернаторът Абът", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер за ситуацията по Рио Гранде. "Той затруднява работата на хората, които трябва да работят за защита на нашата граница. Това е, което той прави."

Тя осъди плаващата бариера като "политически трик" и обвини Абът, че преследва "наистина жестоки, несправедливи, нехуманни начини" за възпиране на миграцията.

Плаващата бариера е част от операция "Самотна звезда" - многостранна инициатива в Тексас, стартирала през 2021 г. при управлението на Абът.

Тя включва транспортиране на мигранти и лица, търсещи убежище, с автобуси до градове с преобладаващо демократично население и изпращане на военнослужещи от Националната гвардия на щата и Департамента за обществена безопасност на Тексас за охрана на границата.

"Операция "Самотна звезда" продължава да запълва опасните пропуски, оставени от отказа на администрацията на Байдън да осигури охрана на границата", се казва в прессъобщение на кабинета на губернатора от 2022 г.

Инициативата твърди, че към юли е задържала 394 200 души на границата и е извършила над 31 300 криминални ареста.

Операция "Самотна звезда" обаче предизвика и безпокойство по отношение на правата на човека, тъй като групите за предоставяне на убежище осъждат милитаризацията на границата и политиките с тежка ръка.

През миналата седмица в писмо, изтекло в медиите, се твърди, че е показана кореспонденция между войник от Тексаския департамент за обществена безопасност и висш офицер, в която се изразява загриженост относно тактиките, използвани в операция "Самотна звезда".

Войникът - идентифициран като Никълъс Уингейт - описва, че му е било наредено да изтласква мигрантите и търсещите убежище обратно в Рио Гранде и да им отказва вода.

Той също така си спомни за нараняванията, получени, когато мигрантите и търсещите убежище са се озовали пред бръснещата тел, с която са осеяни бреговете на реката.

"Смятам, че преминахме границата", каза той за тактиката на операцията.


Работата по плаващата гранична бариера - съставена от шамандури с диаметър над 1,2 метра - започна по-рано този месец. Тя беше обявена като част от операция "Самотна звезда" през юни, като Стив Маккроу, директор на Тексаския департамент за обществена безопасност, оцени разходите за нея на 1 млн. долара.

В своето съобщение за пресата в понеделник Министерството на правосъдието отново изрази загрижеността си, че бариерата ще навреди на тези, които използват водния път.

"Всички ние трябва да признаем, че съществуват закони и политики - както вътрешни, така и международни - за осигуряване на безопасността и сигурността на всички, които работят, живеят и пътуват по реката", заяви американският прокурор Хайме Еспарза.

"Тези закони не могат да бъдат пренебрегвани и моето ведомство ще предприеме и подкрепи съответните правни действия за тяхното спазване."

Източник: "Прокуратурата на Тексас, САЩ и САЩ Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР