Министерството на правосъдието на САЩ е изпратило отново в България

...
Министерството на правосъдието на САЩ е изпратило отново в България
Коментари Харесай

САЩ: Изпратихме в България експерти за борба срещу корупцията

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати е изпратило още веднъж в България собствен експерт поради корупцията и върховенството на закона.
Има данни за вмешателство в българската политическа система посредством разпространяване на подправени вести и опит за манипулиране на медийната среда. Това сподели американският дипломат в София Ерик Рубин в изявление за Свободна Европа.
“Тези подправени вести идват от уеб сайтове на съветското държавно управление. Това е притеснително, тъй като, както знаем, в днешно време информацията се употребява за политически дивиденти. Наблюдаваме това с терзание, тъй като, в последна сметка, може да повлияе на хода на изборите”, акцентира той.
България не е търсила помощ от Съединени американски щати във връзка информацията, че трети сътрудник на съветското ГРУ, обвързван с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, е бил в страната ни, сподели още дипломатът. “Това е на първо място случай сред България и Англия и знам, че съдействието върви добре. Разбира се, ние ще помогнем с каквото можем, с цел да разберем какво се е случило”, разяснява Рубин.
Според отчет на македонското и черногорското разузнаване сътрудници на съветските служби координират работата си за Балканите от София. Част от напъните им били ориентирани към разпространяване на агитация и провокиране на разделяне. “Имаме огромни терзания, че Русия се пробва да попречи на напредъка на Западните Балкани и интеграцията им в Европейски Съюз. Видяхме обаче присъдата от страна на хората в Черна гора и Македония по отношение на съветските опити да им попречат да упражнят своя избор и да се причислят към НАТО. Черна гора към този момент е член, а Македония е на път”.
Ерик Рубин отхвърли да разяснява изявлението на българския държавен глава Румен Радев, съгласно който договарянията за покупка на американските изтребители F-16 ще вкарат страната ни във “финансово приключение”. “България има потребност от самолети. Трябва да се съгласите с това, в случай че не си мислите, че България няма потребност от въздушни сили. F-16 се употребява от всеки член на НАТО в региона”, означи Рубин. Скоро стартира третата година от задачата на настоящия дипломат на Съединени американски щати. Преди 11 години американската страна изтегля от България офиса на съветниците по правните въпроси – чиновници от американското Министерство на правораздаването. Това се случва в навечерието на приемането на страната ни в Европейския съюз. Наскоро, поради проблемите с върховенството на закона и корупцията, в посолството в София още веднъж идва експерт по въпросите на правораздаването.
Попитан дали проблемите с корупцията в България могат да бъдат посочени с по-конкретни имена, Рубин отговори, че всяка страна сама би трябвало да дефинира размера на казуса и да го назове. Посланикът изясни, че няма право да разяснява следствието за съветската интервенция в американските избори през 2016 година. Относно рецензиите към президента Тръмп и политиката му по отношение на мигрантите Рубин означи, че Съединени американски щати в никакъв случай не са отричали, че имат проблеми за разрешаване. “Отворени сме за рецензии. В момента имаме сериозен проблем с имиграцията и като страна би трябвало да вземем съществени решения”, означи американският дипломат. Посланикът отхвърли да разяснява дали въпросът на Цветан Василев покрива условията за задействане на закона “Магнитски. “Знам, че има подадена поръчка преди към 2 години. Нямам информация, която да споделя по въпроса. Както знаете обаче, всеки може да подаде такава молба”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР