Министерството на правосъдието е трайно ангажирано с проблемите на домашното

...
Министерството на правосъдието е трайно ангажирано с проблемите на домашното
Коментари Харесай

Емил Дечев: Домашното насилие трябва бъде санкционирано от държавата, но е нужна и обществена нетърпимост

" Министерството на правораздаването е трайно ангажирано с проблемите на домашното принуждение, неговото попречване и отбраната на жертвите. Това е обществен феномен, който наложително би трябвало да получи глоба от страната посредством законодателни ограничения. Но е извънредно значимо също да се образува социална непоносимост към него и тук е ролята на образованието и на медиите ". Това съобщи заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев на конгрес, проведен от коалиция от 36 неправителствени организации " Заедно против насилието ", оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването

Зам.-министърът илюстрира казаното по този начин: " Ако един брачен партньор нанася удари с пестник по брачната половинка си в центъра на София или другаде на основна улица, за голямата част от жителите това ще е закононарушение. Ако обаче брачният партньор упражни същото принуждение в границите на дома си, най-малко част от същите тези жители ще кажат: ами, битов сигнал! ".

На срещата, на която участваха и претенденти за депутати в 49-ото Народно заседание, неправителствените организации насочиха към тях апел " за незабавни и неотложни дейности по разглеждането и приемането на нов Закон за промени и допълнения на Закона за отбрана от домашно принуждение (ЗЗДН), незабавно след конституирането на новия парламент на Република България ". От " Заедно против насилието " акцентираха, че единствено от началото на 2023 година в България известните случаи на убити дами са 8 и всички те са станали жертви на свои някогашни или сегашни сътрудници или други близки до тях. Това значи, че всяка седмица една жена губи живота си поради домашно принуждение или принуждение, учредено на пола, безапелационни са НПО-тата. От обединението подсетиха, че след отхвърлянето на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение политиците са дали обещание законодателство в поддръжка на жертвите, само че това още не е реалност.

Министерството на правораздаването в другите му екипи към този момент е направило не малко по попречване на домашното принуждение, сподели зам.-министър Дечев. Така в Наказателния кодекс (НК) е дадена формулировка на понятието и домашното принуждение е квалифициращ, т.е. утежнителен наказването симптом при ликвидиране, причиняване на телесна щета, похищение, закана за осъществяване на закононарушение и други

По-нерадостен, по думите на Дечев, е опитът за смяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), където Министерство на правосъдието предложи разширение на процесуални права на потърпевшите и уязвими лица, част от които са жертвите на домашно принуждение. " За трети път този план за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс бе гласуван на първо четене в последния парламент, само че и до през днешния ден не е станал действително настоящ закон “, сподели зам.-министърът.

А най-лоша е ориста на препоръчаните промени и допълнения в Закона за отбрана от домашното принуждение, като планът даже не беше признат на първо четене от 48-то Народно заседание.

Проектът беше направен в Министерство на правосъдието от необятен кръг специалисти, импортиран за разглеждане в Народното събрание от Надежда Йорданова и група депутати и подсилен от министерството във всички отраслови комисии.

Най-общо той планува обезпечаване на бърза и ефикасна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение и практикуване на превантивно и възпиращо деяние върху причинителя на насилието. Като ограниченията по закона не изключват гражданската, административно-наказателната и наказателната отговорност на причинителя “. С плана се улеснява достъпът до правораздаване, уголемява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение и се усилват ограниченията за отбрана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР