Министерството на правосъдието е изпратило писмо до генералния консул на

...
Министерството на правосъдието е изпратило писмо до генералния консул на
Коментари Харесай

България иска обяснение от САЩ за защитата на двете осиновени деца

Министерството на правораздаването е изпратило писмо до генералния консул на Съединени американски щати в България за предоставяване на цялостна и подробна информация за ситуацията на децата и ограниченията, които са подхванати за тяхната протекция.

Това съобщи на брифинг в Милена Първанова , която е шеф на Дирекция " Международна правна протекция на детето и интернационално осиновяване " в Министерството на правораздаването.

Тя разясни, че до сегашния миг правосъдното ведомство не е получавало публична или неофициална информация за случаи на измъчвани деца от осиновители при изискванията на интернационално осиновяване.

Първанова изясни още, че процедурата по осиновяване на двете деца е стартирала през месец май 2015 година по реда на специфичните ограничения за осиновяване и е завършила през ноември 2011 година с решение на Софийски градски съд.

До момента на осиновяване си децата са били отглеждани от профилирани институции.

Кандидат осиновителите от Съединени американски щати са декларирали стимулирана подготвеност за осиновяване и развъждане на двете деца , показали са всички нужни документи, в това число обществен отчет, направен от лицензиран обществен служащ, съгласно който са предложени и утвърдени да осиновят до 3 деца с общ генезис от България, на възраст до 14 години, здрави или със специфични потребности.

Мъжът е с висше обучение, работи като IT експерт, а майката е стопанка. Към момента фамилията има 4 биологични деца. Докладът сочи, че средата и материалните условия са подобаващи за развъждане на осиновените деца.

Според законодателството в рамките на 2-годишен интервал след осиновяването на всеки 6 месеца, Министерството на правораздаването изисква обстоен отчет за ситуацията на детето и неговата акомодация в осиновителното семейство.

В съответния случай на всеки 6 месеца са получавани всички отчети. В тях се съдържала подробна информация за здравето на децата, за осъществени прегледи при експерти, за образованието и развиването им, за доближаване и пригаждане към фамилията, както и връзки с братята и сестрите им.

От Министерството прецизират, че съгласно всички отчети девойките безпроблемно са се вписали в живота на фамилията, изглеждали щастливи и добре приспособени.

В последния отчет от 1 ноември 2013 година общественият служащ е показал " това е петото и последното посещаване след осиновяването. Социалният служащ е впечатлен от непоколебимата обвързаност на девойки . Те са изключителни родители и са преодолели всички компликации ", се показва още в отчета.

Статистиката за последната година сочи, че интернационалните осиновявания понижават. За 2018 година са осиновени 290 деца, 104 от тях са били по процедурата за осиновяване посредством специфичните ограничения.

През 2014 година броят на осиновените деца е бил над 450.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР