Министерството на отбраната създава орган, който ще следи за дезинформация

...
Министерството на отбраната създава орган, който ще следи за дезинформация
Коментари Харесай

Ще ни следят и от Министерството на отбраната: Създават специален орган за следене на медиите

Министерството на защитата основава орган, който ще следи за дезинформация във всички медии и в интернет. Това става с напълно новия организационен устав за активността на Информационния център към ведомството, който беше обнародван в петък в „ Държавен вестник “.

Предвидено е, че центърът ще следи и проучва " хибридни осведомителни офанзиви и дезинформационни акции, ориентирани против армията и против политиката за национална сигурност и защита ". Наблюдението ще е на процедура върху всички медии. В правилника е записано, че мониторинга ще, както върху " класическите ”, по този начин и върху  модерните медии, оповестява „ Сега “.

Центърът ще разпознава и проучва характерностите на хибридни осведомителни офанзиви против въоръжените сили и защитата и ще прави ранно предизвестие за тях. Предвидено е той да противодейства на външната интервенция и осведомително манипулиране взаимодейства с аналогични структури в други министерства и ведомства, съюзни и интернационалните осведомителни мониторингови структури и с неправителствени организации в областта;

Освен това ще организира и провежда изследвания на настройките на целевите аудитории - по тематики и/или като цяло за репутацията на Българската войска, въоръжените сили и усещанията за успеваемостта на политиките в отбраната).

Само преди няколко месеца министърът на защитата Тодор Тагарев разгласи, че внезапно е намалял броят на искащите да стават част от Българската войска и това се дължи на „ мощната дезинформационна акция и агитация, която е в проруски и антибългарски интерес “.

Като образец тогава той даде погрешните изказвания, че България ще изпраща бойци в Украйна. „ Тази година обстановката е по-зле. И за мен, без да сме правили някакви специфични изследвания, е доста разумно пояснение, което аз намирам, а точно пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество ", сподели военният министър. Военният министър изясни, че е изразил терзанията си от разпространяването на дезинформацията и пред президента Румен Радев.

Темата за центъра бе прегледана и в комисията по защита в Народното събрание. Представители на МО уверили депутатите от отбранителната комисия, че активността няма да води до цензура, споделя БНР.  Пред комисията по защитата военният министър напомни, че е внесъл в Министерски съвет има идея за реализирате на осведомителна политика в защитата. Търсим съвременни решения, сподели той и посочи, че наблюдението ще се прави със програмен продукт.

Депутатите от Българска социалистическа партия в комисията по защита показаха терзания, че новите действия в министерството допускат и „ изкушения … една деполитизирана конструкция, каквато е армията, да става инструмент за политическо въздействие “. От министерството увериха, че с измененията вестник „ Българска войска " няма да бъде закриван. А чиновници на вонения канал ще работят „ няколко неща по едно и също време “ или „ радикално разнообразни неща “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР