Министерството на отбраната създава орган, който ще следи за дезинформация

...
Министерството на отбраната създава орган, който ще следи за дезинформация
Коментари Харесай

Министерството на отбраната създава специален орган за следене на медиите

Министерството на защитата основава орган, който ще следи за дезинформация във всички медии и в интернет. Това става с напълно новия организационен устав за активността на Информационния център към ведомството, който беше обнародван в петък в „ Държавен вестник “.

Предвидено е, че центърът ще следи и проучва „ хибридни осведомителни офанзиви и дезинформационни акции, ориентирани против армията и против политиката за национална сигурност и защита “. Наблюдението ще е на процедура върху всички медии. В правилника е записано, че мониторинга ще, както върху „ класическите ”, по този начин и върху  модерните медии, оповестява „ Сега “.

Центърът ще разпознава и проучва характерностите на хибридни осведомителни офанзиви против въоръжените сили и защитата и ще прави ранно предизвестие за тях. Предвидено е той да противодейства на външната интервенция и осведомително манипулиране взаимодейства с аналогични структури в други министерства и ведомства, съюзни и интернационалните осведомителни мониторингови структури и с неправителствени организации в областта;

Освен това ще организира и провежда изследвания на настройките на целевите аудитории – по тематики и/или като цяло за репутацията на Българската войска, въоръжените сили и усещанията за успеваемостта на политиките в отбраната).

Само преди няколко месеца министърът на защитата Тодор Тагарев разгласи, че внезапно е намалял броят на искащите да стават част от Българската войска и това се дължи на „ мощната дезинформационна акция и агитация, която е в проруски и антибългарски интерес “.

Като образец тогава той даде погрешните изказвания, че България ще изпраща бойци в Украйна. „ Тази година обстановката е по-зле. И за мен, без да сме правили някакви специфични изследвания, е доста разумно пояснение, което аз намирам, а точно пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество “, сподели военният министър. Военният министър изясни, че е изразил терзанията си от разпространяването на дезинформацията и пред президента Румен Радев.

Темата за центъра бе прегледана и в комисията по защита в Народното събрание. Представители на МО уверили депутатите от отбранителната комисия, че активността няма да води до цензура, споделя БНР.  Пред комисията по защитата военният министър напомни, че е внесъл в Министерски съвет има идея за реализирате на осведомителна политика в защитата. Търсим съвременни решения, сподели той и посочи, че наблюдението ще се прави със програмен продукт.

Депутатите от Българска социалистическа партия в комисията по защита показаха терзания, че новите действия в министерството допускат и „ изкушения … една деполитизирана конструкция, каквато е армията, да става инструмент за политическо въздействие “. От министерството увериха, че с измененията вестник „ Българска войска “ няма да бъде закриван. А чиновници на вонения канал ще работят „ няколко неща по едно и също време “ или „ радикално разнообразни неща “.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР