Министерството на отбраната прекрати днес процедурата за придобиване на бойни

...
Министерството на отбраната прекрати днес процедурата за придобиване на бойни
Коментари Харесай

Каракачанов спря търга за машини за пехотата, иска да се правят у нас |

Министерството на защитата приключи през днешния ден процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски и пое курс към производството на машините у нас. Изпратени са писма до „ Патриа “ и „ Дженерал Дайнамикс “, който бяха стигнали до финала и трябваше да бъде определена една от двете предложения.

Ценовите оферти на двете компании, позволени до втория й стадий, доста надвишават рамката, одобрена от Народното събрание. 

До преустановяване на процедурата се стигна откакто министърът на защитата Красимир Каракачанов разпореди на специфична политико-военна работна група да организира информативни срещи с представители на компаниите по отношение на опциите за понижаване на цените, оповестиха от МО. От диалозите станало ясно, че " това е невероятно без основна смяна на условията на тактико-техническите задачи по плана, които биха разрешили на компаниите да предложат различни механически решения при опазване на изискваните бойни качества на машините ". В същото време възможна смяна в условията пък би довела до дискриминиране на отстранените към този момент участници в процедурата.

Междувременно министърът на защитата Красимир Каракачанов е упълномощил на управлението на държавното сдружение „ ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ “ ЕАД да изследва опциите за образуване на взаимно произвеждане на бойни машини на територията на България с оптимално присъединяване на българската отбранителна промишленост, оповестиха от министерството.

Според източници на OFFNews е допустимо на държавния холдинг да му бъде предоставено производството на машините, а то да наеме за подизпълнител друга българска компания. Такава беше схемата при избор модернизацията на танковете Т-72. Официално те ще бъдат осъвременени от „ ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ “ ЕАД, само че действително технологията за това  на израелският консорциум Elbit. 

Интерес към производство на машините за пехотата проявява от няколко години основаният в Самоков джойнт-венчър „ Самарм “ сред българските компании „ Самел-90 и IAG (International Armored Group), която също е благосъстоятелност на българин. Те не бяха поканени да вземат участие в търга, защото нямаха създадена машина, която да е на въоръжение в страни от Европейски Съюз и НАТО, отговаряща на условията на Сухопътни войски. 

Преди седмица IAG, която има индустриална база и в ОАЕ, обаче показа своята първа бронирана машина на пехотата (БМП) „ РИЛА 8х8 “ по време на ревюто за наземни военни системи в Абу Даби IDEX 2021. БМП „ РИЛА 8х8 “ може да бъде бронирана до равнище STANAG 4, да доближава оптималната скорост от 105 км/ч и да работи в обсег от 720 км. Машината побира до единадесет души в цялостно бойно снаряжение, както и двама индивида екипаж. Нашите източници допускат, че машината ще бъде предложенена на МО. На ревюто е имало и представители на МО.

В края на предходната година " Самарм " получи поръчка за нови бронирани бойни машини за Силите за специфични интервенции (ССО) за 50 млн. лева Само дни преди изненадващо да разгласи подписването на контракта МО разгласява на уеб страницата си за публичните поръчки и обновените спецификации на другите типове бронирани бойни машини, които следва да се асемблират в Самоков. За тази покупка нямаше социална поръчка, а директно договаряне с една компания. 

Американски производител на бронирана техника The Armored Group (TAG) предлага 180 (вместо желаните 150) бойни машини на пехотата, без да надвишава бюджетната рамка и производството им в България, само че не беше позволено до процедурата по същите аргументи.

Френската компания Некстер, която отпадна от процедурата по желание на нова машина за пехотата също оферираше взаимно произвеждане, както и немският производител на бронирани машини Артек. Тогава условията на Сухопътни войски обаче бяха за доставка. 

Мегапроектът за 1,5 милиарда лева предвиждаше пазаруването на 150 бронирани машини от най-ново потомство, които да й разрешат да взе участие оптимално дейно в възможни съюзнически интервенции на Северноатлантческия алианс. От тях 90 трябваше да са бойни - въоръжени с 30-милиметрово автоматизирано оръдие с натовски муниции, което може да стреля тъкмо в придвижване, с съвременни самонасочващи се противотанкови ракети, както и с оптимално добра бронировка, която да подсигурява висока степен на оцеляване в действителни бойни дейности. Тяхното задвижване трябваше да е 8х8. Останалите 60 машини трябваше са спомагателни - може да са по-леки, не толкоз високопроходими със задвижване 6х6.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР